fbpx

Korisnička podrška

Često postavljena pitanja

Provjerite najčešće postavljena pitanja, ili potražite kontakt najbližeg prodajnog predstavnika.

Općenito

Ne. Nijedan trgovac ne može kupiti objektive marke Sigma izravno od tvornice Sigma. Osim toga, tvornica Sigma ne proizvodi posebne Sigma objektive za bilo kojeg trgovca. Trošak takvih prilagođenih proizvoda bio bi previsok. Samo je Solus d.o.o. je ovlašteni regionalni distributer Sigme Japan te dobavlja sve proizvode marke Sigma koje proizvodi tvornica u Japanu.
Najbolje je da kontaktirate svog ovlaštenog prodavača i oni će vam pomoći u slanju proizvoda na servisiranje. Druga je mogućnost da se izravno obratite svom servisnom centru koji je naveden na jamstvenom listu, a koji ste dobili s objektivom. Više informacija možete pronaći i na našim web stranicama. Tamo ćete pronaći adrese servisnih centara i obrasce potrebne za slanje Sigma proizvoda na servis.
Sve Sigma proizvode, objektive, fotoaparate i bljeskalice proizvodi isključivo Sigma u vlastitoj tvornici u regiji Aizu, Japan. Nijedan proizvod tvrtke Sigma Corporation - objektiv, fotoaparat ili bljeskalica - nije proizveden izvan Japana. Danas je to vrlo neuobičajeno, jer većina tvrtki barem dio svojih proizvoda proizvodi izvan Japana zbog smanjenja troškova.
Objektiv bez jamstva koji ste zaprimili je potencijalno nezakonito uvezen. To bi moglo objasniti zašto niste dobili jamstveni list uz kupljeni objektiv. Sigma objektivi uvijek dolaze s jamstvenim listom od ovlaštenog distributera. Na temelju serijskog broja imate pravo na dvogodišnje jamstvo Sigma proizvoda u vašoj zemlji, kao i potencijalno produljeno jamstvo. Ako se po serijskom broju pokaže da je objektiv uvezen nezakonito, odnosno da nije kupljen unutar vaše zemlje, moglo bi doći do poništenja jamstva. Predlažemo da odmah kontaktirate prodavača u vezi ove situacije. Ako ne reagiraju, obratite se distributeru za svoju zemlju i obavijestite ih o tim aktivnostima.

Objektivi

Povećajte objektiv na 100 mm ili više te stisnite prekidač „CONV“. To će omogućiti da se konverter prilagodi bez oštećenja stražnjeg dijela objektiva. Više pojedinosti potražite u uputama za uporabu.
U ponudi imamo niz objektiva u Four Thirds stilu. Više detalja potražite u našem katalogu proizvoda.
Makro objektivi su oni koji se mogu fokusirati neobično blizu, pružajući velike omjere reprodukcije (npr. 1:3, 1:2, 1:1, itd.). Sigma nudi više objektiva s makro mogućnostima, kao i drugi proizvođači objektiva ili fotoaparata. Uzbor objektiva koji će se koristiti najviše ovisi o njihovoj namjeni. Kraći objektivi, 50mm i 105mm, pružaju veće mogućnosti (omjer reprodukcije 1: 1 bez dodatne opreme) i kraće radne udaljenosti od objekta. Oni su prikladni za fotografiranje malih predmeta ili životinja koje miruju te za reproduciranje raznih drugih tiskanih materijala. Primjerice, 105 mm f2.8 EX makro objektiv može biti koristan i za portrete. Dulji makro objektivi poput 180mm f3.5 EX APO Makro mogu omogućiti još veću radnu udaljenost, a istovremeno omogućiti omjer do 1:1. Veće radne udaljenosti korisne su pri fotografiranju živih subjekata se mogu uplašiti i pobjeći (poput sitnih životinja), u slučaju da se fotograf približava subjektu. Sigma nudi nekoliko objektiva za zumiranje (npr. 70-300mm F4-5.6 DG Macro) koji kombiniraju omjere reprodukcije do 1:2 uz praktičnost i svestranost zoom objektiva. Oni mogu biti iznimno korisni i za uobičajenu fotografiju, uključujući ekstremno krupne planove, a da pritom sa sobom ne morate nositi više od jednog objektiva.
HSM označava Hyper Sonic Motor. To je novi tip motora koji se koristi u nekim novijim Sigminim objektivima. Tehnologija koja se koristi slična je onoj koja se koristi u nekim objektivima drugih proizvođača fotoaparata. Prednosti HSM sustava su: gotovo potpuno tiha funkcionalnost automatskog fokusiranja, vrlo brza funkcionalnost automatskog izoštravanja. Sigma je jedini neovisni proizvođač objektiva koji nudi objektiv s ovom tehnologijom. Imamo više HSM objektiva za Canon i Sigma AF kamere, a imamo i nekoliko HSM objektiva za Nikon AF fotoaparate (N55, N65, N70, N75, N80, N90, N90S, F100, F4s, F5, D1, D1X , D1H, D100 i D70).
Kod konvencionalnog automatskog fokusiranja, autofokus se pokreće elektromagnetskom silom motora s istosmjernom strujom, zupčanika i vratila. Međutim, ultrazvučna oscilatorna energija koja upravlja HSM objektivom pruža pogon s velikim zakretnim momentom. Kako ovaj motor nema reduktora, ima mnogo brži odgovor na pokretanje i zaustavljanje u usporedbi s DC-objektivima. HSM sustav, dostupan u odabranim modelima, ima gotovo potpuno tihu funkciju automatskog izoštravanja, vrlo brzi autofokus i "full-time" ručno fokusiranje, pri čemu se AF može privremeno premostiti bez potpunog isključivanja AF načina.
Svi podaci, uključujući i one koji su podešeni u servisnom centru, bit će resetirani i objektiv će biti vraćen u inicijalno stanje.
Cijeli raspon Sigma objektiva kompatibilan je sa SD kamerama, uključujući DC i DG objektive. Samo se pobrinite da kupite objektiv sa Sigma SA priključkom, jer ostali nisu kompatibilni.
Sigma više ne proizvodi objektive za većinu fotoaparata s ručnim fokusom. Međutim, u nekim slučajevima (npr. Nikon i Pentax) AF objektivi se mogu koristiti za ručno fokusiranje na fotoaparatima s ručnim izoštravanjem.
U 2013. godini Sigma je predstavila liniju objektiva Global Vision zajedno s USB dockom. To je dodatak koji se prodaje zasebno i omogućuje da podesite AF bilo kojeg Global Vision objektiva. Spajanjem USB kabela na računalo, SIGMA USB DOCK omogućuje fotografima ažuriranje firmwarea objektiva i podešavanje parametara kao što je fokus. Podešavanje se obrađuje pomoću posebnog softvera (SIGMA Optimization Pro). AF brzina, podešavanje fokusa i funkcija OS mogu se prilagoditi i za sportske objektive.
Sva naša sjenila za objektiv točno su usklađena s objektivom uz koji se isporučuju.

Mount conversion

Možete, dok god je objektiv sa zatraženim mountom bio dostupan kao Sigmin proizvod.
Možete biti sigurni da će promjena mounta biti napravljena prema mjernom sustavu i konceptu koji je u skladu s našim trima novim proizvodnim linijama.
Svakim proizvodom će se rukovati u skladu s njihovim specifikacijama. Primjerice, 17-70mm F2.8-4 DC Macro kod kojeg Canonov priključak treba promijeniti u Sony, mount će biti non-OS s drugačijim preklopnim dijelom.
Ne. Funkcionalnost objektiva ostat će jednaka.