fbpx

Što su makro objektivi?

Makro objektivi su oni koji se mogu fokusirati neobično blizu, pružajući velike omjere reprodukcije (npr. 1:3, 1:2, 1:1, itd.). Sigma nudi više objektiva s makro mogućnostima, kao i drugi proizvođači objektiva ili fotoaparata. Uzbor objektiva koji će se koristiti najviše ovisi o njihovoj namjeni. Kraći objektivi, 50mm i 105mm, pružaju veće mogućnosti (omjer reprodukcije 1: 1 bez dodatne opreme) i kraće radne udaljenosti od objekta. Oni su prikladni za fotografiranje malih predmeta ili životinja koje miruju te za reproduciranje raznih drugih tiskanih materijala. Primjerice, 105 mm f2.8 EX makro objektiv može biti koristan i za portrete.

Dulji makro objektivi poput 180mm f3.5 EX APO Makro mogu omogućiti još veću radnu udaljenost, a istovremeno omogućiti omjer do 1:1. Veće radne udaljenosti korisne su pri fotografiranju živih subjekata se mogu uplašiti i pobjeći (poput sitnih životinja), u slučaju da se fotograf približava subjektu.

Sigma nudi nekoliko objektiva za zumiranje (npr. 70-300mm F4-5.6 DG Macro) koji kombiniraju omjere reprodukcije do 1:2 uz praktičnost i svestranost zoom objektiva. Oni mogu biti iznimno korisni i za uobičajenu fotografiju, uključujući ekstremno krupne planove, a da pritom sa sobom ne morate nositi više od jednog objektiva.