fbpx

Uhvatite čaroliju zvjezdanog neba uz dva nova SIGMA 20mm i 24mm F1.4 Art objektiva

SIGMA 20mm i 24mm F1.4 DG DN Art
Kategorija: Novosti Oznake: , ,

Uhvatite čaroliju zvjezdanog neba uz dva nova SIGMA 20mm i 24mm F1.4 Art objektiva

Astrofotografi diljem svijeta mogli su posljednjih tjedana uživati u čarobnim fotografijama udaljenih galaksija koje je snimio svemirski teleskop James Webb. No, kako fascinantne snimke nebeskih prostranstava ne bi ostale samo maštarija rezervirana za NASA-ine znanstvenike, SIGMA je pripremila dva nova širokokutna prime objektiva s F1.4 otvorom blende za full-frame mirrorless fotoaparate. S njima ćete lako moći snimiti oštre fotografije Perzeida, nepregledne pejzaže ili nekonvencionalne portrete. Predstavljamo vam SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art i 24mm F1.4 DG DN Art objektive.

SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art: prvi i jedini 20mm F1.4 full-frame objektiv

Ako nikad prije niste čuli za 20mm F1.4 objektiv za mirrorless full-frame fotoaparate, to je zato što dosad nije postojao. SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art je prvi i trenutno jedini takav objektiv na tržištu, čime pruža neslućene mogućnosti da izrazite svoju kreativnost ultraširokim objektivom koji vas neće sputati svojim dimenzijama.

Njegov iznimno svijetli F1.4 otvor blende, uz izvrsnu oštrinu slike od središta pa sve do rubova, čini ga nenadmašnim izborom za astrofotografiju. U tami noći i kod fokusa na beskonačnost, SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art bilježi zvijezde na nebu kao jasne, precizne točke svjetla. Zahvaljujući vrhunskom optičkom dizajnu i velikim, preciznim dvostrukim asferičnim lećama sprijeda, moguće je dodati prednji filter bez kompromisa po optičke performanse.

Uz to, ovom je objektivu istodobno moguće dodati i stražnji filter zahvaljujući stražnjem držaču filtera. Kreativni izričaj i jednostavnost korištenja olakšava i niz tipki, fokusni i prsten za otvor blende te držač grijača objektiva. Potonji će osigurati da grijač objektiva, koji treba onemogućiti kondenzaciju vlage unutar objektiva za vrlo hladnih noći, ostane na svom mjestu na objektivu i ne uništi dugo pripremane fotografije.

Iskustvo u astrofotografiji objedinjeno u jednom objektivu

SIGMA vrlo dobro zna što astrofotografi najviše trebaju: duge godine razvoja i iskustva s objektivima kao što su SIGMA 20mm F1.4 DG HSM Art, SIGMA 14mm F1.8 DG HSM Art i SIGMA 14-24mm F2.8 DG DN Art jamčile su znanje i tehnologiju potrebnu da se proizvede najbolji objektiv za astrofotografe s full-frame mirrorless fotoaparatima visoke rezolucije.

Čak 17 elemenata u 15 grupa, od kojih su dva SLD stakla, tri asferična staklena elementa i najveće dvostruko asferično staklo u povijesti SIGMA objektiva svjedoče o rigoroznosti i odlučnosti s kojom su inženjeri odlučili suzbiti najveće noćne more astrofotografa: sagitalnu komu i distorziju fotografije. Kako bi iskustvo rukovanja bilo optimalno, SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art nudi oštru sliku od središta do rubova, mogućnost korištenja dva filtera istovremeno, zaključavanje manualnog fokusa preko MFL prekidača, programabilni AFL gumb, prsten za podešavanje otvora blende, i sve to u kompaktnom tijelu sa strukturom otpornom na prašinu i zapljuskivanje.

Da ovaj objektiv nije namijenjen samo jednoj funkciji, pokazuje i mogućnost uključivanja i isključivanja klika na prstenu otvora blende. Uključeni klikovi pomoći će osjećaju kontrole kod fotografiranja, a isključivanje će omogućiti tiho rukovanje pri snimanju videa. Robusna konstrukcija od aluminija i termalno stabilnog kompozita (TSC) te uključeno sjenilo čine ga otpornim i na vrlo zahtjevne uvjete korištenja. Dostupnost u L-mountu i E-mountu učinit će ga atraktivnom širokom krugu korisnika mirrorless fotoaparata. A oni koji jednostavno cijene neuobičajeni izgled 20mm objektiva te im astrofotografija nije prioritet, tu je kompaktna i optički istančana SIGMA 20mm F2 DG DN Contemporary.

SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art za arhitekturu, snapshotove i čarobne pejzaže

Ni ljubitelji klasičnih 24mm objektiva neće ostati zakinuti! Svestrana SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art još je jedno pojačanje među SIGMA objektivima za full-frame mirrorless fotoaparate. Za razliku od prethodnika, popularnog SIGMA 24mm F1.4 DG HSM Art objektiva, njegove su dimenzije značajno kompaktnije i čine ga vrlo pogodnim za svakodnevno korištenje. Baš kao i nova SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art, posebno je prilagođen astrofotografiji, ali će biti omiljen i među onima koji fotografiraju interijere, građevine, pejzaže ili žele poseban look kod portreta.

Zahvaljujući četiri asferične leće u svojoj konstrukciji, ovaj objektiv zadržava fantastičnu oštrinu čak i na rubovima slike. U onim situacijama kad je važna zamućena pozadina, dijafragma s 11 oštrica pobrinut će se za zaokružen i mekan bokeh. Svestranost ovog 24mm objektiva očituje se i u tome što, baš kao i širi 20mm objektiv, ima mogućnost korištenja prednjeg i stražnjeg filtera istodobno. Pritom je prednji filter standardne veličine od 72mm, koje većina fotografa koji koriste filtere već posjeduje.

Beskompromisna optička kvaliteta dostupna u svakoj situaciji

Optimizacijom sedamnaest elemenata u 14 grupa unutar objektiva, postignuto je suzbijanje najgorih optičkih aberacija, kao što je sagitalna koma. SIGMA zapošljava stručnjake čiji je posao suzbijanje ghostinga i flaringa, koji su utjecali i na optiku ovog objektiva te učinili sve da spriječe neugodne refleksije kod jakih izvora svjetla u kadru. Super Multi-Layer premaz i nano porozni premaz (NPC) koji koristi SIGMA zaduženi su za postizanje optimalnog kontrasta čak i u zahtjevnim fotografskim situacijama, koji su česti kod tako širokog kuta snimanja.

Nije zanemarena ni ergonomija kod ovog kompaktnog prime objektiva. Za sprječavanje slučajne promjene fokusa, tu je MFL prekidač, a AFL gumb omogućuje veću kontrolu nad autofokusom. Osim na tijelu fotoaparata, način fokusiranja može se mijenjati i putem AF/MF prekidača. Otvor blende podešava se jednostavno, putem prstena koji proizvodi klik kod svakog koraka, iako se ovaj zvuk može i isključiti pritiskom prekidača. To će biti osobito korisno kod snimanja videa, baš kao i tih i brz koračni motor za autofokus. Korisnici E-mounta profitirat će i od kompatibilnosti s novom AF Assist funkcijom.

Za sve trenutke izvan sigurnosti studija, SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art ima strukturu otpornu na prašinu i zapljuskivanje te premaz koji odbija vodu i ulja na prednjem dijelu objektiva. Sjenilo objektiva ima mehanizam za zaključavanje, koji sprječava slučajno ispadanje. Baš kao i drugi SIGMA objektivi, i ovaj je proizveden u Japanu, u regiji Aizu, gdje se kvaliteta izrade pomno nadzire.

Oni kojima nije nužan F1.4 otvor blende, ali cijene vrhunsku kvalitetu izrade i kompaktnost, tu su 24mm F2 DG DN Contemporary te 24mm F3.5 DG DN Contemporary objektivi za full-frame mirrorless fotoaparate.

Kad će novi širokokutni objektivi biti dostupni i po kojoj cijeni?

Dva nova širokokutna prime objektiva, SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art te SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art, u trgovine stižu krajem kolovoza. Njihova preporučena maloprodajna cijena iznosit će 999 eura (u kunskoj protuvrijednosti) za 20mm, odnosno 899 eura (u kunskoj protuvrijednosti) za 24mm objektiv. Video s njihovog predstavljanja, koje je vodio izvršni direktor Sigme, g. Kazuto Yamaki, možete pogledati niže.

Podijelite s drugima: