fbpx

Novi širokokutni APS-C zoom za pejsaže, putovanja i video

Kategorija: Novosti

Novi širokokutni APS-C zoom za pejsaže, putovanja i video

SIGMA je predstavila novi širokokutni zoom objektiv za APS-C mirrorless fotoaparate, i to kakav! Radi se o najmanjem i najlakšem ultraširokom zoom objektivu s F2.8 stalnim otvorom blende za APS-C fotoaparate, koji će oduševiti sve koji istovremeno traže najbolju kvalitetu slike uz iznimnu kompaktnost. Nova SIGMA 10-18mm F2.8 DC DN Contemporary dolazi u verzijama za L-mount, E-mount i FUJIFILM X Mount, a u nastavku pogledajte koje nove tehnologije donosi!

 

Jedinstvene optičke karakteristike za maksimalnu kreativnu slobodu

SIGMA 10-18mm F2.8 DC DN Contemporary pokriva atraktivnu žarišnu duljinu koja je ekvivalentna 15-27mm na full-frame senzorima i po tome je najsličnija drugom hvaljenom zoomu, SIGMI 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary. Svojim rasponom idealno se slaže s drugim APS-C zoomom s F2.8 otvorom blende, a to je SIGMA 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary.

Da bi postigla optimalne optičke karakteristike uz nezabilježenu kompaktnost, koristi asferičnu leću s velikom ekscentričnošću i refrakcijskim indeksom kao prvi element. Kombinirano s drugim asferičnim lećama i niskodisperzijskim staklom, može postići visoku rezoluciju uz iznimno malene dimenzije. Sveukupno koristi 13 optičkih elemenata u 10 grupa.

Pri žarišnoj duljini od 10mm, minimalna fokusna udaljenost iznosi samo 11,6 cm. Tako možete prići iznimno blizu subjektu, fotografirati impresivne close-upove i pronaći nesvakidašnje perspektive. Maksimalno uvećanje pritom iznosi 1:4.

 

Nevjerojatna kompaktnost i novo, jedinstveno sjenilo

Duljina ovog objektiva iznosi samo 62 milimetra, a maksimalni promjer 72,2 milimetra. Uz težinu od svega 260 grama, SIGMA 10-18mm F2.8 DC DN Contemporary najmanji je i najlakši objektiv u svojoj klasi ultraširokokutnih F2.8 zoom objektiva za APS-C mirrorless fotoaparate. Time ćete je lako ponijeti na bilo koju lokaciju, putovanje ili jednostavno balansirati na gimbalu.

Nova, jedinstvena vrsta sjenila razvijena je posebno za ovaj objektiv kako bi zauzimala što manje mjesta, a istovremeno pružala adekvatnu zaštitu od vanjskih utjecaja. Za razliku od uobičajenih sjenila, koje se postavljaju rotacijom na tijelo objektiva, ovo sjenilo se jednostavno gurne na objektiv i sjedne na mjesto, uz sustav opruga i poluge. Posebno veliku razliku primijetit ćete u smanjenju promjera objektiva pri korištenju sjenila.

 

Idealan za putovanja, uličnu fotografiju, pejzaže i video

Široki kut, male dimenzije, veliki otvor blende i tradicionalno visoka oštrina kod SIGMA objektiva čine ovaj novitet iznimno pogodnim za putovanja, gdje je svaki gram uštede važan, zatim uličnu fotografiju, gdje njegova kompaktnost i F2.8 otvor blende omogućuju da lakše uhvatite svaki trenutak, ali i pejzaže, zbog širokog kuta i visoke rezolucije.

A ako želite snimati video? Tu će SIGMA 10-18mm F2.8 DC DN Contemporary, zbog minimiziranog pomicanja slike kod fokusiranja (focus breathing) te brzog i učinkovitog autofokusa kompatibilnog s različitim načinima praćenja, biti izvrstan izbor. Uz to, ovako širok kut gledanja koristan je pri uključenoj elektroničkoj stabilizaciji slike, koja često koristi određeni crop.

Dobro je znati da robusni mount ovog objektiva dolazi sa strukturom koja štiti od prašine i zapljuskivanja, što ga čini pogodnim za korištenje u zahtjevnim uvjetima. Njegov Super Multi-Layer premaz ujedno reducira odbljeske i ghosting za vrhunsku kvalitetu slike u svim okolnostima.

 

Kad će nova SIGMA biti dostupna?

Uz četiri prime F1.4 objektiva, s rasponima od 16mm, 23mm, 30mm i 56mm te F2.8 zoom s rasponom od 18-50mm, nova SIGMA dodaje ovoj skupini vrhunskih objektiva za APS-C mirrorless fotoaparate i vrhunski kompaktni zoom u širokokutnom dijelu. Bit će dostupan za narudžbu od kraja listopada 2023. kod ovlaštenih SIGMA trgovaca, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 700 eura.

Podijelite s drugima: