fbpx

Stara ljepotica i SIGMA 30mm f1.4 DC DN Contemporary

SIGMA 30mm f1.4 DC DN Contemporary

Stara ljepotica i SIGMA 30mm f1.4 DC DN Contemporary

Dotaknuti prošlost. Ta mogućnost taktilnog susreta s nečim što odolijeva zubu vremena stvara za nas neki posebni užitak. Poput dodira s vječnosti. A užitak je još veći kad taj predmet ima svoju priču i kad se, radom vrijednih ruku, otrgne zaboravu i obnovi. Upravo je takav automobil stao kao model pred moj objektiv. Ponosni plavi ljepotan neobičnog imena, Karmann-Ghia Typ 14, Sony A6400 i SIGMA 30mm F1.4 DC DN Contemporary otplesali su valcer za pamćenje.

Najbolje stvari nekad dolaze neplanirano

Bio je to susret starog i novog. Predivni automobilski klasik, novi Sony i SIGMA 30mm F1.4 DC DN Contemporary vrhunac su tehnologije, svaki u svom razdoblju. I upravo je to ono što je davalo draž ovom spoju.

SIGMA 30mm f1.4 DC DN Contemporary

Sve se, zapravo, dogodilo slučajno. Bio sam u Rijeci radi drugog projekta vezanog uz ovaj oldtimer. Za vrijeme pauze, dok smo dogovarali pojedinosti, zgrabio sam aparat i snimio nekoliko fotografija, bez puno namještanja ili pripreme. Samo onako, za dušu…

Karmann-Ghia Typ 14: automobil stvoren za Concours d’Elegance

Nije ni čudo da su fotke bile fantastične. Moj je model bio legendarni coupe, koji dijeli istog mehaničkog pretka kao i Porsche 956. Taj predak je, naravno, Volkswagenova buba! Nastanak ove Karmann-Ghije ponešto je kontroverzan, no zato veoma zanimljiv. Nakon Drugog svjetskog rata, čelnici Volkswagena željeli su jedan ekskluzivniji model u svojoj ponudi. S druge strane, njemački specijalist Karmann je htio proširiti svoju suradnju s divom iz Wolfsburga, a talijanska Ghia je željela poboljšati svoju međunarodnu reputaciju.

Karmann-Ghia Typ 14

Dizajnerski gledano, ona je dijete više roditelja. Pripisivala se dvama autorima: Virgilu Exneru i Mariju Boanu. U njenim ćete čistim linijama zapaziti utjecaj Alfe 6C 2500, Lancije Aurelije i konceptnog Chryslera D’Elegance. Iako njeni motori nisu mogli pratiti revolucionaran, aerodinamičan izgled, svojom je elegancijom osvojila mnoge. Proizvodila se, gotovo nepromijenjena, čitavih devetnaest godina. Pritom je osvojila više od 445,000 kupaca. Danas je rado viđen gost na prestižnim festivalima oldtimera i lijepih automobila, kao što su Concorso d’Eleganza na jezeru Como ili istoimeni događaj u kalifornijskom Pebble Beachu.

SIGMA 30mm f1.4 DC DN Contemporary: obilje kreativnih mogućnosti

Fotografiranje ove ljepotice bilo je nevjerojatno jednostavno. Sigmin 30mm F1.4 DC DN objektiv je poput neke igračke, malen i lagan. No, svojim maksimalnim otvorom blende od f1.4 fotografu daje beskrajne kreativne mogućnosti, čak i u uvjetima lošeg i slabog svjetla. A dan je, kao što se vidi, bio poprilično tmuran.

SIGMA 30mm Contemporary

Na Sony A6400 tijelu, koje je maleno i kompaktno, ova kombinacija izgleda poput minijature. No, navedena kombinacije je daleko od igračke! Sonyjev APS-C senzor sa Sigmom 30mm F1.4 DC DN Contemporary je ubojita kombinacija. Zbog crop faktora od 1.5, izgleda poput četrdesetpetice i vrlo je upotrebljiva. S njom sam spreman i za najzahtjevnije zadatke, od fotografije do video snimanja.

Kada idem na teren, trudim se nositi što lakšu kombinaciju aparata i objektiva. Donedavno sam radio s Nikonom i nerijetko sam se pošteno namučio pod težinom svoje opreme. Otkako sam se odlučio prijeći na Sonyjev sustav, bio sam zabrinut jer su Sony objektivi prilično masivni. Laknulo mi je tek otkrićem Sigmine Contemporary linije objektiva, koja optimalno balansira kompaktnost i performanse. Sad uživam u beskompromisnoj kvaliteti fotografije, a ruksak je puno lakši!

Karmann-Ghia Typ 14

Autor: Danijel Gjuriček

Imate zanimljivu SIGMA priču za nas? Javite nam se ovdje. Čekamo vas!

Podijelite s drugima: