fbpx

Fotografiranje djece: sačuvati trenutak

Fotografija djevojčice
Kategorija: Inspiracija Oznake: , ,

Fotografiranje djece: sačuvati trenutak

Svaki roditelj nedvojbeno smatra da je njegovo dijete najslađe, najljupkije, najljepše. Više je istraživanja pokazalo da roditelji svoje bebe opisuju upravo takvim epitetima, čak i kad se većina s time ne bi složila. Takav je stav ugrađen u roditelje kako bi svome djetetu pružili najbolju moguću skrb i njegu te ga zaštitili od napuštanja. Možemo, ipak, zaključiti da svako dijete ima neku svoju ljupkost i dragost.

Gotovo svi dijelimo iskustvo da djetinjstvo kratko traje i još brže prođe. Zato je neprocjenjivo sačuvati te trenutke i pretvoriti ih u uspomene kojima se uvijek možemo vratiti.

Fotografiranje djeceFotografiranje djece upravo je jedan od načina očuvanja trenutaka, osmijeha i dječjeg izgleda, kojeg ćemo se, gledajući djecu kako odrastaju, samo s nostalgijom prisjećati. Možda ćemo neka njihova obilježja uspoređivati s nekim od predaka ili ih pak tražiti u nekima od njihovih potomaka.

U vrijeme pametnih telefona i društvenih mreža, koji potpune amatere bar na trenutak pretvaraju u fotografe i čine fotografiju nečim svakodnevnim, a time i prolaznim, “glad” za novim materijalima je naizgled neutaživa. Zato tražimo put kojim se izdvojiti iz struje prolaznosti te stvoriti nešto trajno, svevremenski.

Priprema za fotografiranje djece

Studijsko fotografiranje djece nije ništa novo pod suncem. No, po čemu se razlikuje od selfieja koji će čak i dijete znati samostalno okinuti?

Fotografija djevojčice i mačkaPonajprije u pripremi. Osim uređivanja studija i podešavanja rasvjete, napunili smo baterije i ispraznili kartice. Sve je tehnički spremno za dolazak malih modela, no je li to sve? Nemojmo zaboraviti na njih same! Kako bismo ih ispravno pripremili, najprije je potrebno znati dob djeteta kojeg ćemo fotografirati. O tome će uvelike ovisiti pristup i motivacija djeteta za suradnju.

Djevojčica i mačakNovorođenčad i bebe je potrebno umiriti i utopliti. Oni se boje nepoznate situacije i odvajanja od majke. Malu djecu valja ohrabriti, zaigrati i animirati. Tinejdžerima se najbolje približiti cool pristupom jer je u toj dobi najvažnije upravo to – biti cool. U suprotnom, sve im se vrlo lako može učiniti glupim i dosadnim.

Zašto sam odabrala Sigma 85 mm 1.4 DG

Raspoložena tinejdžerka spremno je surađivala i svakim klikom davala do znanja da uživa u fotografiranju. Na njenom se licu pojavilo oduševljenje kad je vidjela da te fotografije daleko odskaču od onih koje je slikala mobitelom. Kako bi fotografije bile personalizirane i ispričale jednu osobnu priču, potaknula sam je da sama odabere kako će se i s čim fotografirati. Ona je odabrala voljenu macu kao dodatnog modela pa je ovaj photo shoot postao prekrasna uspomena s voljenim ljubimcem.

Kako bih prikazala ljupkost i nježnost jedne mlade osobe kao i mekane mace, ugasila sam većinu reflektora i ostavila samo jedan usmjereni izvor svjetlost. On nije bio prejak, već sasvim dovoljan da osvijetli moje modele. Logičan izbor u takvim uvjetima je objektiv sposoban dati vrhunske rezultate u uvjetima minimalnog svjetla. Za mene je to bila SIGMA 85mm f1.4 DG, upravo zato jer su SIGMA objektivi još uvijek veoma oštri na najotvorenijoj blendi. Tako sam uz tanak snopa svjetla u velikoj tami lakoćom postigla efekt dramatične pozornice, dok su prijelazi između svjetla i sjene ostali mekani. Baš kao i ova maca!

Fotografiranje djece

Podijelite s drugima: