fbpx

Sigma 35mm na plus 35 stupnjeva: putevima grada Hvara

Kategorija: Inspiracija Oznake: , , ,

Sigma 35mm na plus 35 stupnjeva: putevima grada Hvara

Bez imalo krzmanja, moram priznati da je Sigma 35mm moj omiljeni all-round objektiv. Još kad dolazi s maksimalnim otvorom blende od 1.4, to je idealna kombinacija za veliku većinu fotografskih zadataka koji se stavljaju preda me. Gotovo uvijek koristim maksimalni otvor blende koji objektiv omogućava. Premda je to obično povezano s velikim kompromisima u kvaliteti fotografije kod većine proizvođača foto objektiva, kod Sigmine Art serije to nije slučaj. Čak i na maksimalnom otvoru blende f1.4, fotografije su oštre, kontrastne i prepune boja. Uz to, pri punom otvoru blende, objekt fotografiranja može se istaknuti iz konteksta predivno zamućenom pozadinom.

Autofokus na visini zadatka

Fokusiranje je brzo i točno, i nije bilo potrebe za microadjustment podešavanjem na mom Sony a7III aparatu. Čak i kod fotografiranja direktno u sunce ili pak u mračnim vežama grada Hvara, autofokus na mom Sonyju u kombinaciji sa Sigminom tridesetpeticom je bio besprijekoran. Često se zna dogoditi da u takvim uvjetima fotoaparat „hvata” fokus tako da izoštri, pa zamuti sliku, i onda ponovo izoštri. Kao da se dvoumi: je li fotografija oštra, ili nije? No, Sigma 35 mm f1.4 je na visini zadatka.

Mehanički prsten za kontinuiranu promjenu fokusa

Kod videa, kontinuirani autofokus radi tiho te bez skokova i traženja fokusa. U tom smislu ga je zahvalno koristiti kod promjene planova. No, ukoliko fotograf ili snimatelj želi biti kreativan i ručno fokusirati, i to je vrlo jednostavno uz pomoć mehaničkog fokus prstena na objektivu. Mehanički prsten smatram puno boljim rješenjem od elektronskog. Naime, promjena fokusa je kontinuirana i ne ovisi o brzini vrtnje prstena kao kod tzv. “drive-by-wire” rješenja.

Sigma 35mm za plus 35

Čitav vikend druženja sa Sigma 35mm f1.4 je prošao tako brzo da se nisam ni stigao okrenuti: već sam zamišljeno sjedio u autobusu za Zagreb. Vrtio sam u glavi sve kadrove koje sam snimio i zadovoljno se smješkao. I dok su me suputnici možda čudno pogledavali, ja sam znao da u torbi nosim predivne uspomene iz grada Hvara. 35 stupnjeva najbolje izgledaju sa Sigma 35mm.

Podijelite s drugima: