fbpx

Sigma 105mm Art i portretiranje ptičjeg svijeta

Kategorija: Inspiracija Oznake: , , ,

Sigma 105mm Art i portretiranje ptičjeg svijeta

U nesvakidašnju ptičarsku avanturu upustio sam se s potpuno ‘neprimjerenim’ objektivom. Društvo mi je pravila egzotična Sigma 105mm f/1.4 Art, koju svi povezujemo sa portretima. Samo, ovog puta će portretirane biti – pticeDa se razumijemo, ne velike ptičurine kao što su ogromni orlovi, već malene ptičice veličine vrapca. Za ovakav poduhvat potrebno je napraviti improviziranu hranilicu i redovito pticama donositi sjemenke. Jedina iznimka je vodomar ribar, koji preferira žive ribice iz obližnjeg jezerca ili potoka. Fotografiranje ptica, vidjet ćete, strpljiv je sport – no nosi svoju nagradu.

S Bucikom u avanturu!

Sigma kao portretni objektiv je već dokazan među portretistima. I ja sam nevjerojatno oduševljen njegovom oštrinom i kvalitetom bokeha. Kao jedinu manu mogao bih spomenuti pozamašne dimenzije i masu. No naspram teleobjektiva na koje sam navikao, ovo je zapravo igračkica, koja bez problema stane u ručnu torbu.

Tako sam odlučio uzeti ‘Buciku’ i krenuti u nesvakidašnju avanturu. Bucika je inače moja debela, crna mačka na koju me ovaj objektiv neodoljivo podsjeća. Smjestio sam se – zadržavajući poslovni gard – u svoj ured (maskirni šator), sjeo na svoj direktorski stolac i čekao prve klijente. Redom su pristizale sjenice, vrlo živahne ptičice koje rijetko kad ostaju mirovati sekundu ili dvije.

Fotografiranje ptica: vesela perad na rubu objektiva

Unatoč živahnosti, Sony a7R3 se uzorno nosio u AF-C režimu rada, iako sam radio praktički na minimalnoj fokusnoj distanci! To znači – svega jedan metar od senzora! Nimalo ohrabrujuće za veselu perad, koja radi hrane mora prići veoma blizu. No, nakon nekog vremena slijetale su čak i na metalno sjenilo, tj. gumeni rub mog objektiva.

Sladak je i maleni crvendać, kojeg je ipak nešto lakše pofotkati jer oprezno zastane promatrati situaciju na par sekundi. A to pruža dovoljno šanse za uspješno fokusiranje i kadriranje.

Vodomar ribar je najzanimljiviji od svih nabrojanih, a složit ćete se da je i najljepši. Sjedeći na grani ruže, čeznutljivim pogledom upućenim prema Sigmi 105mm f/1.4 Art, kao da ne vjeruje koliko je zapravo plitko polje dubinske oštrine i mekoća bokeha koji rastapa sve u pozadini. Nevjerojatna je i oštrina na potpuno otvorenoj blendi.

Akcijska fotografija i kulinarski doživljaji

Za kraj, okušao sam se i u ‘nemogućoj misiji’: akcijskoj fotografiji vodomara ribara, koja traje svega sekundu-dvije. U tom periodu on napravi sve: od zaleta s grane, urona u vodu i povratka natrag na granu sa ukusnim zalogajem u kljunu.

Samo trenutak ili dva uz dobru pripremu omogućilo mi je da okinem dvije solidne fotke sa Sigmom 105mm f/1.4 Art. Nadam se da vam se moja avantura svidjela, i da će vas navesti da se okušate u nekoj novoj avanturi uz pomoć izvrsnih Sigminih primeova ili zoomova.

Petar Sabol

Podijelite s drugima: