fbpx

Sigma 180mm Macro – objektiv za okret od 180 stupnjeva


Sigma 180mm Macro – objektiv za okret od 180 stupnjeva

Sigma 180mm Macro je zaista poseban objektiv. Naime, jednako se dobro snalazi u ulozi makro i portretnog objektiva. Ako planirate foto session s mladencima, on može poslužiti kao jedan objektiv za sve namjene. Tako nosite mnogo manje tereta, pa možete biti mnogo agilniji.

Prilagodljivost Sigma 180mm Macro: i makro i portretni objektiv

Osim što se objektiv izvrsno snalazi u portretnim situacijama gdje pruža predivno zamućenje pozadine iza, kao i ispred objekta koji snimamo, Sigma 180mm Macro također daje osjećaj zalijepljenih planova. U svom idealnom tele području smanjuje perspektivu. Približava prvi i zadnji plan te tako dodaje na atraktivnosti snimljenih fotografija.

Kada govorimo o njegovoj makro karakteristici, očituje se naš adut u rukavu, posebno kada se uzme u obzir fotografiranje vjenčanja i mladenaca. Na ultra malim makro udaljenostima i s velikim otvorom blende, ovaj objektiv ima izuzetno plitak fokus pa je potrebno jako zatvoriti blendu. To će ponekad fotografa primorati na uporabu stativa, no taj trud će se itekako isplatiti. Makro snimci snimljeni sa Sigma 180mm Macro definitivno oduzimaju dah.

Bokeh već na srednjim otvorima blende

Na kojoj god udaljenosti nam se našao objekt snimanja, ovaj objektiv ima lijep bokeh. To je veoma korisno jer ga je moguće koristiti i kad se nađemo pred razmjerno neatraktivnim pozadinama. A definitivno ne želimo da nam takve pozadine budu dominantne unutar fotografije! I ono što je najbitnije: za dobivanje ovog efekta nećemo se morati previše namučiti, jer se bokeh javlja već pri srednjim otvorima blende.

Kako makro fotografi gotovo bez iznimke koriste već spomenuti stativ, Sigma 180mm Macro će nam pružiti luksuz snimanja makro fotografije i iz ruke. To je velika prednost u uvjetima kad nemamo previše vremena za postavljanje stativa, a svaki fotograf koji se okušao u fotografiranju vjenčanja zna za jedno. Vrijeme je jedina stavka koja uvijek nedostaje.

Ručna korekcija fokusa – naglasite upravo onaj detalj koji ste zamislili

Sigma 180mm Macro se odlično snalazi i u ulozi klasičnog portretnog objektiva. Lijepo komprimira prostor, i neće se dogoditi da morate napraviti korak unatrag jer objektiv ne može fokusirati. Objektiv je oštar, a osim autofokus načina rada, fotografu se pruža prilika da ručno “popravi” fokus koji je automatski izoštrio objekt snimanja. To je hvalevrijedna karakteristika koju ne možemo uvijek naći. Naime, nekad se može dogoditi da prilikom makro fotografiranja autofokus ne izoštri točno onaj detalj koji smo zamislili. No, sa Sigmom 180mm Macro to se rješava iznimno jednostavno. Malim okretom prstena za izoštravanje učinkovito se popravlja oštrina unutar kadra.

Moj foto session je unatoč lošijem vremenu prošao kao po loju. Mogao sam biti izuzetno kreativan stavljajući vjenčano prstenje u razne zanimljive situacije i okruženja. Pritom mi je Sigma 180mm Macro bila idealan partner.

Zlatko Lugarić

Podijelite s drugima: