fbpx

Pet ideja za fotografe: kako ostati u igri za vrijeme pandemije

Ostati doma
Kategorija: Inspiracija Oznake: , , , ,

Pet ideja za fotografe: kako ostati u igri za vrijeme pandemije

Kako fotografirati, a ostati doma? Pa, ako ne živite na velikom imanju ili zbog prirode redovnog posla morate biti vani, teško ćete dobiti priliku mnogo fotografirati. Vjenčanja, sportski događaji, razna otvaranja, baby showeri i brojne druge prilike nisu s nama. No, to ne znači da ne možete proživjeti jedno od najproduktivnijih razdoblja u karijeri i baviti se fotografijom! Donosimo pet prijedloga kako od limuna napraviti – limunadu.

Obnovite svoj web i profile društvenih mreža

Stara poslovica kaže: u postolara najgore cipele. Da ne bi bilo tako, možete se pobrinuti upravo ovih dana. Možda niste stigli uploadati svoj posljednji niz portreta, ili nemate Instagram, Flickr ili LinkedIn profil? Sve one stvari koje niste rješavali pritisnuti rokovima i projektima, sad mogu doći na svoje.

Nemojte se zaustaviti samo na svom webu ili Instagram profilu: kontaktirajte druge kolege ili napišite gostujući blog. Znamo da SIGMA Adria rado prihvaća gostujuće priče: možete nam se javiti ovdje i iskoristiti neki od svojih projekata snimljenih SIGMA objektivima ili fotoaparatima. Time možete dodatno iskoristiti sadržaj koji već imate te biti inspiracija drugima!

Ostati doma i fotografirati? Tu je makro ili fotografiranje proizvoda.

Čak i ako živite u stanu, ne znači da vaša foto oprema mora skupljati prašinu. Ovo je dragocjeno vrijeme da uživate u čarima makro fotografije ili da napravite improvizirani studio za fotografiranje proizvoda. Možete isprobati tehnike za koje dosad niste imali vremena ili napraviti upravo onakve fotografije kakve ste željeli, bez pritiska.

Industrijski pogoni i dalje rade. Vrlo brzo, bit će potrebno napraviti fotografije novih proizvoda za kataloge u sigurnim uvjetima. Kvalitetan portfolio može doprinijeti da dobijete sljedeći posao.

A ako ste sretnik koji ima vrt ili šumarak iza kuće, proljeće je fantastično vrijeme za fotografije kukaca i cvjetova u cvatu. Naš Petar Sabol to najbolje zna. Pritom se nemojte limitirati neposjedovanjem makro objektiva: možete iskoristiti i širokokutne objektive s većim otvorom blende.

Udahnite novi život starim fotografijama

Velik broj ljudi ovih dana uživa u otvaranju starih albuma. Možda nije loše slijediti njihov primjer? Osvježavanje starih fotografija novim tehnikama obrade može biti izvrstan način da dođete do novih, zanimljivih materijala.

To može biti i način kako pronaći inspiraciju za neke nove projekte: oživljavanje starih sjećanja prilika je da se sjetimo i nekih ideja koje smo, s vremenom, zapustili. Ne samo to: možete i kreirati nove presetove tako da uštedite vrijeme sljedeći put kad obrađujete fotografije. Time možete, dok ste prinuđeni ostati doma, povećati svoju učinkovitost kad ponovno budete mogli izaći van i prihvaćati nove projekte.

Educirajte se i educirajte druge

Dosad ste se bavili isključivo fotografijom? Možda je vrijeme da zakoračite u vlogging vode. Izvrsna je ovo prilika da educirate početnike i entuzijaste, koji su tek zakoračili u fotografiju. A ako se više bavite videom, možete pomoći mnogima koji tek trebaju odabrati svoj set-up, pripremiti kućni studio i otvoriti svoj YouTube kanal.

Ovo je vrijeme iznimno korisno i da povećate svoj dijapazon usluga, isprobate onaj novi softver za editiranje videa ili pokušate s nekim sasvim novim pristupom. Industrija se vrlo brzo mijenja. Počnite s novim webinarom ili kratkim tečajem: zdrave rutine pomoći će vam i da se osjećate bolje i korisnije. Nove vještine mogu povećati vrijednost vaših usluga u budućnosti ili povećati brzinu rada, a samim time i satnicu. U tome nema ništa loše, zar ne?

Čišćenje i backupiranje: možda i nova oprema?

Rijetko imamo vremena za propisno čišćenje opreme. Ne mislimo pritom samo na objektive, već i na to da su diskovi backupirani i formatirani. Sve od fotoaparata, objektiva, torbi, naramenica, stativa do novih verzija softvera za čiju ugradnju rijetko nemamo vremena. A ako je čista oprema ikad bila važna, onda je to sada!

Kad govorimo o opremi, sad je prilika da razmislite i razmotrite sljedeće korake. Trebate novi, širokokutni mirrorless objektiv za video? Ili drugu kameru za video? Dobre odluke počivaju na kvalitetnom istraživanju opcija, i mogu donijeti brz povrat ulaganja ako vam omogućuju da fotografirate ili snimate bolje i brže. Naravno, SIGMA je uvijek tu da vam pritom pomogne.

Podijelite s drugima: