fbpx

SIGMA 180mm Macro i fotografiranje kukaca

SIGMA 180mm Macro
Kategorija: Inspiracija Oznake: , ,

SIGMA 180mm Macro i fotografiranje kukaca

Sa Sigmom 180mm 3.5 EX DG Macro družim se već desetak godina: ona je moj vjeran pratitelj na različitim fotografskim zadacima. Ipak, ona te godine gotovo uopće ne osjeća, čak ni na zahtjevnih 42 ili 60 megapiksela koliko imaju moji Sony a7R fotoaparati. Što nam, dakle, donosi nova verzija s HSM motorom i blendom F2.8?

SIGMA 180mm Macro
Dva plavca

Nova SIGMA 180mm donosi preciznije fokusiranje

U usporedbi s prethodnom, nova SIGMA 180mm Macro je narasla, tako da je i masa objektiva veća. Druge su izmjene zato veoma dobrodošle: zoom ring je na novijoj Sigmi daleko bolje dizajniran i ugodniji za rad, jer ima primjetno veći hod, što omogućava preciznije fokusiranje. Zašto preciznije? Makro u pravilu uvijek radim ručnim izoštravanjem, a vrlo često i radim višestruke ekspozicije s različitim fokusima, odnosno focus stacking.

Noćni leptir
Noćni leptir

Razlog tome je što se na uvećanju od 1:1 ili više, čak i ako se radi o closeupovima, u pravilu nema dovoljno dubinske oštrine. To znači da nam objekt snimanja nije potpuno zahvaćen u polju dubinske oštrine pa treba spajati više fokusnih polja za dobivanje željene dubinske oštrine.

Prednosti otvora blende F2.8

Naime, F2.8 uvijek dobro dođe u situacijama kad slikamo u slabim svjetlosnim uvjetima ili kad trebamo srednji telephoto objektiv kojim je moguće dobiti veliku brzinu zatvarača. Tu nam pomaže veliki otvor blende F2.8. Dakako, objektiv se može koristiti i kao portretni, no ovom prilikom više nas zanima makro fotografiranje.

Mala preljevalica
Mala preljevalica

I pri najvećem otvoru blende F2.8 objektiv je uzorno oštar, od ruba do ruba, ne samo u centru. No, pri povećanju 1:1, polje dubinske oštrine toliko je plitko da ćete rijetko kad koristiti F2.8, osim ako se radi o malo udaljenijem fokusiranju te se želi dobiti krasan bokeh uz istaknuti subjekt snimanja.

Veća radna udaljenost za plašljive insekte

Najčešće kod makro fotografije radim u rasponu od F8 do F13, a po potrebi svakako već spomenuti focus stacking. I na svim tim blendama objektiv je fenomenalno oštar.  Difrakcija se primjećuje otprilike na F16 te većim F-brojevima, dok je na F20 primjetan gubitak oštrine te je moja preporuka ne ići dalje od F16.

Narančasti poštar
Narančasti poštar

SIGMA 180mm Macro daje osjetno veći komfor radi veće radne udaljenosti, te možete plašljivim insektima prilaziti mnogo lakše nego kad npr. koristite 100mm. Između ostalog, i optički u usporedbi s konkurentima ima prednost, a svoju primjenu može naći na bezbroj drugih situacija.

Ako ste istinski zaljubljenik u makro fotografiju, ne gledajte dalje, jer zaista bolji objektiv od ovog ne postoji!

Autor: Petar Sabol

SIGMA 180mm Macro
Noćni leptir

Podijelite s drugima: