fbpx

Outdoor portreti s prirodnim svjetlom i Sigmom 105mm F1.4 DG DN Art

Fotografiranje model

Outdoor portreti s prirodnim svjetlom i Sigmom 105mm F1.4 DG DN Art

Sredina prosinca je i prošle godine bila neobično topla, stoga je ovo fotografiranje modela po mnogočemu bilo veoma neobično. Dogovorio sam ga s Kristinom, koja je, igrom slučaja, izabrala outfit koji je najbolje odgovarao proljetnoj sezoni.

Fotografiranje modela: uvijek je dobro kad je opušteno

Sreli smo se prijepodne na kavi, kako bismo dogovorili tijek snimanja. Moj se espresso još nije ohladio, a Kristina se osjećala spremnom i sasvim opuštenom. Vidjelo da će fotkanje proteći u ležernom i opuštenom tonu, što zapravo i najviše preferiram.

Fotografiranje modela
Sa sobom sam uzeo tri fotoaparata. Na Sonyju a9 je bila SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art, a na preostala dva Sonyja a7R IV SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art te Sony 135mm F1.8 GM. Time sam dobio širok izbor perspektiva i mogao sam biti spreman istražiti sve ideje koje nam se jave tijekom snimanja.

Iako je termin bio dogovoren za vrijeme dana kad je sunce već prilično visoko, nisam htio forsirati umjetnu rasvjetu. Odlučio sam se za čisto prirodno svjetlo, među blagim sjenama krošnji okolnog drveća.

Outdoor fotografijaStopetica kao idealan odabir

Kako je ambijent priroda, a zavojita cestica kroz šumu unosi dodatnu dinamiku u kadar, Sigmina stopetica mi je legla “taman”. Sigmu 35mm F1.2 DG DN Art ovaj put gotovo da i nisam koristio, jer mi je djelovala malo preširoko za kompoziciju koju sam želio postići. Jednako tako, Sonyjeva 135mm F1.8 GM mi je bila “predugačka”.

Outdoor portreti

SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art mi je pomogla da naglasim upravo ono što sam htio: model. Uz to, dobio sam i lijepo zamućenje pozadine, koje je moguće ostvariti uz otvor blende od F1.4. Oštrina je naprosto vrhunska i ne treba je dodatno naglašavati.

Fenomenalan Eye-AF sa Sigmom i na Sonyjevom fotoaparatu radi bezobrazno dobro, uz praktično 100-postotnu preciznost. Time sam, unatoč mijenjanju poza imao uvijek točan fokus, i to je pridonijelo zbilja jednostavnom, učinkovitom i zabavnom fotkanju. Istovremeno, sve je odrađeno kirurški precizno unatoč najvećem otvoru blende i vrlo plitkom polju dubinske oštrine. Kristina je bila veoma zadovoljna, a i ja mogu reći da sam proveo lijep dan na suncu i u dobrom društvu.

Fotografiranje modela

Autor: Petar Sabol

Podijelite s drugima: