fbpx

Portreti u prirodi: Tatjana i SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art

Fotografiranje portreta
Kategorija: Inspiracija Oznake: ,

Portreti u prirodi: Tatjana i SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art

Bilo je to još početkom prošlog ljeta. Jedno toplo predvečerje proveo sam s Tatjanom na obližnjoj šoderici. Za početak, napravio sam niz portreta šetajući i istražujući prostor, nastojeći otkriti potencijalna mjesta za dobru fotku. Pogledajte kako je prošlo!

Fotografiranje portreta sa stopeticom

Za ovu prigodu, uz svoj Sony fotoaparat htio sam ponijeti kratki teleobjektiv velike brzine, i izbor je pao na pouzdani SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art. Ova me stopetica uvijek iznova oduševi svojim prvoklasnim performansama. Ponajviše zato što gotovo u pravilu fotkam pri najvećem, F1.4 otvoru blende.

Fotografiranje portreta

Na fotkama obožavam plitku dubinsku oštrinu, kad subjekt mogu izdvojiti od ostatka svijeta, naglašavajući samo ono bitno. Čak i kad je pozadina prilično neuredna, ovaj objektiv uspijeva napraviti izvrstan posao. Pomnijim odabirom pozadine mogu dobiti super-smooth pozadinu koja na prvi dojam izgleda kao da je studijska!

U to se možete uvjeriti i na fotografijama: premda se na nekima vidi šljunak i može naslutiti okruženje, na drugima je izdvajanje toliko snažno da je teško prepoznati gdje smo bili, pa čak i u koje doba dana!

SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art

Savršena oštrina, čak i u sumrak

Možda to nije uobičajeno, no fotografiranje portreta najviše volim raditi vani, u nekom prirodnijem ambijentu. U sumrak, čak i kad svjetla ima vrlo malo, mogu koristiti nižu osjetljivost uz dovoljnu brzinu zatvarača te svejedno dobiti savršeno oštre fotografije, bez potrebe za dodatnom rasvjetom. Kombinacija Sony a7R IV i izvrsne stabilizicije slike u tijelu fotoaparata s ovom portretnom zvjerkom savršeno će se snaći i u najzahtjevnijim uvjetima.

No, SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art nije one-trick pony. Moja je vjerna pratiteljica na brojnim svadbama i općenito, u svim situacijama gdje trebam kraći telefoto objektiv s urnebesno velikim otvorom blende za maksimalnu kvalitetu slike. Iako je koristim s E-mountom, korisno je znati da je ona dostupna i s mountovima drugih velikih proizvođača fotoaparata.

SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art

Autor: Petar Sabol

Podijelite s drugima: