fbpx

Nevjerojatni podzemni svijet: Salina Turda i SIGMA 16mm f1.4 Contemporary

SIGMA 16mm f1.4 DC DN Contemporary
Kategorija: Inspiracija Oznake: , , ,

Nevjerojatni podzemni svijet: Salina Turda i SIGMA 16mm f1.4 Contemporary

Business Insider je 2013. imenovao rudnik soli (salina) Turda jednim od “25 skrivenih dragulja širom svijeta koji su vrijedni putovanja”. Ovaj se nevjerojatni slani biser nedaleko Cluja nalazi i na jednom od popisa Sedam čuda Rumunjske. Sa mnom je na put krenuo moj Sony i SIGMA 16mm f1.4 Contemporary (E-mount), u jednu od avantura koje ću dugo pamtiti.

Salina Turda

Najzdraviji rudnik na svijetu

Iako se rudnike inače povezuje s brojnim bolestima zbog teških uvjeta rada, ovaj je rudnik danas centar – zdravlja! Iako postoje dokazi da se ovdje vadila sol još u rimsko doba, rudnik je konačno zatvoren tijekom prve polovice 20. stoljeća. Ponovno je otvoren za turiste 1992. i danas funkcionira više kao zabavni park i haloterapijski centar. Svaki posjetitelj može osjetiti njegove blagodati. Naime, blago pozitivno nabijeni ioni u zraku izvrsno djeluju na dišni sustav.

Salina Turda

Salina Turda sastavljena je od više okna. Najveće među njima je okno Rudolf, iz kojeg se najdulje vadila sol. Duboko je 42 metra, široko 50 i dugačko 80 metara. Najzanimljiviji dio je samo središte do kojeg vode čak 172 stepenice. Na bočnim stranicama ispisane su godine u kojima je vađena sol na tom dijelu okna. Na sjeverozapadnoj strani nalazi se impozantna galerija slanih stalaktita. Oni rastu brzinom od dva centimetra godišnje, a kada dosegnu 3 metra, pucaju i padaju pod vlastitom težinom. Lijep pogled pruža se i iz panoramskog lifta, premda se na njega nerijetko mora dugo čekati u redu. Za djecu i druge pacijente kojima se zbog terapije preporuča dulji ostanak u oknu, na njegovu dnu postoji minigolf, mini kuglana, dječje igralište i biljarski stolovi.

SIGMA 16mm f1.4

SIGMA 16mm f1.4 Contemporary: idealna za uske prolaze

Drugo veliko okno, Terezija, konusnog je oblika, poput zvona. Meni se najviše svidjelo. Duboko je 120 metara, a na dnu se nalazi pravo podzemno jezero, s otokom u sredini. Jezero je duboko od pola do osam metara. Otok je sastavljen od ostataka iz proizvodnje soli, koji su ovdje odbačen 1880. Tada je i zaustavljeno vađenje soli iz ovog okna. Slane kaskade i cvjetovi slanih stalaktita, zajedno s pomalo izvanzemaljskim svjetlosnim instalacijama na otočiću, doprinose dojmu da se nalazite u nekom paralelnom svijetu. Svakako preporučujem vožnju čamcem po jezeru. Čudna je to kombinacija vožnje pod mjesečinom i ulaska u kakav roman Julesa Vernea.

SIGMA 16mm f1.4

U ostatku rudnika postoje i slane sobe, wellness centar i drugi sadržaji koje nisam stigao istražiti. No, podzemni svijet i priča koju ima svako okno nešto su potpuno drukčije od svega što sam doživio. Htio sam zadržati te nadrealne prizore sa sobom. Zato mi je bilo drago što se moja SIGMA 16mm f1.4 Contemporary izvrsno snašla. Njen široki kut omogućio da uhvatim kadar čak i u najužim prolazima, a širok otvor blende omogućio je dovoljno svjetla čak i u polumračnim zakutcima. Uz to, autofokus je, u suradnji sa Sony tijelom, bio besprijekoran. Tako sam mogao brzo okinuti točno onakve fotografije kakve sam zamislio.

SIGMA 16mm f1.4

Podijelite s drugima: