fbpx

Ulicama Istanbula – sa Sigmom 30mm DC DN

Sigma 30mm DC DN
Kategorija: Inspiracija Oznake: , , ,

Ulicama Istanbula – sa Sigmom 30mm DC DN

Istok. Odakle dolazi sunce, odakle dolazi život. Uvijek ima neku opojnu privlačnost za naša osjetila. Boje. Okuse. Mirise. Kako to obujmiti, dohvatiti? Prenijeti fotografijom? Razmišljam koju opremu ponijeti na put. Kako letim avionom, valja mi ponijeti nešto lagano, bez da riskiram kvalitetu samih fotografija. Razlog više za neko kompaktno rješenje je i moja namjera da fotografiram ulične kadrove. Kako se ljudi odmiču kad im priđete s velikim fotoaparatom, pakiram Sony A7 III u paru sa Sigmom 30mm DC DN. Savršena lagana kombinacija, a opet neupitne kvalitete – čak i u slabim svjetlosnim uvjetima. Sigma 30mm DC DN ima maksimalni otvor blende f1.4 što će odlično poslužiti u sjenovitim prolazima.

Istanbul
Dva šahista i jarkocrveni tramvaj

Istanbul privlači milijune turista svake godine, pa se tako i ja odlučujem pridružiti im. Prebacujem fotoaparat preko ramena i krećem u avanturu ulicama velegrada. Put me vodi do trga Taksim, i dalje prema Galatasarayu. Kadrovi se naprosto pojavljuju, sami od sebe. Za razliku od kakve hladne, sjeverne sredine, ovdje sve pršti bojama! U oči mi odmah upada jarkocrveni tramvaj u ulici sa skupim dućanima. S malim aparatom u ruci, na mene se nitko ni ne obazire dok hvatam kadar za kadrom. Vjerojatno ne misle da je u mojoj ruci išta više od malenog fotoaparata s isto takvim objektivom. Tako mogu uživati quasi in occulto, s potpunom slobodom i gotovo dječjom zaigranošću.

Crveni tramvaj

Radim nekoliko fotografija i u šetnji provjeravam što sam snimio na ekranu fotoaparata. Boje, kontrasti, oštrina… Sve je na mjestu. Kao da sam ponio čitav arsenal profesionalne opreme. Krećem dalje prema Galata kuli, i u jednom trenutku nabasam na dva muškarca zadubljena u igru šaha. Prvo se malo nećkam: fotografirati ili ne…? No, ipak se odlučim i povučem okidač. Oni su toliko zadubljeni u igru da me nisu ni primijetili.

Šahisti na ulicama Istanbula

Vizure Istanbula i romantičan kraj

Nakon samo par koraka, otvara se zanimljiv kadar: pogled na Galata tower kroz usku uličicu koja je većim dijelom u sjeni. Time mi se čini kao idealan prvi plan za snimku kule. Okidam i nastavljam dalje. Redom se nižu kadrovi brodica koje plove morskim prolazom Golden Horn, voća na Grand Bazaru… Shvaćam koliko je vremena prošlo kad osjetim težinu umora u nogama.

Sigma 30mm DC DN

Krenuvši natrag prema hotelu, pažnju mi privuče pogled na zalazak sunca, i jedan zaljubljeni par koji uživa u romantičnom zagrljaju. To će biti idealna fotka za kraj moje istanbulske avanture, kažem sam sebi i zadovoljan nastavim putem.

Romantični par

Kakav je spoj Sony – Sigma 30mm DC DN?

Sa Sonyjem se družim već neko vrijeme, ali Sigma 30 mm DC DN objektiv sam iskušao po prvi put. I taj spoj me oduševio. Čekajući let, nisam mogao izdržati – otvorio sam laptop na aerodromu i pregledao fotografije. Zamišljeno sam ih gledao. Nisam ni primijetio prolaz vremena: u moje su se misli vratili zvukovi i mirisi istanbulskih ulica. Prekinuo me tek glas s razglasa koji je pozivao putnike na ukrcaj. S osmijehom sam pospremio laptop, zadovoljno prebacio malu foto torbu preko ramena i pomislio: “Hvala Bogu što sam ponio samo kompaktni Sony i malenu Sigmu!”

 

Podijelite s drugima: