fbpx

Zašto je SIGMA fp tako popularna kao vlogging i streaming kamera?

Streaming i vlogging kamera SIGMA fp
Kategorija: Inspiracija Oznake: , , ,

Zašto je SIGMA fp tako popularna kao vlogging i streaming kamera?

SIGMA fp predstavljena je prošle godine kao najmanji i najlakši full-frame mirrorless fotoaparat na svijetu. Zahvaljujući svojim naprednim video funkcionalnostima, kao što je 4K video s 30 fps i 12-bitnim CinemaDNG-om, i mogućnosti modularnih nadogradnji, postala je popularna među nezavisnim filmašima. Njene intenzivne boje, kompaktnost i mogućnost nativnog korištenja čitavog niza Sigminih objektiva osvojile su i brojne fotografe i avanturiste. No, tek je u mjesecima lockdowna postala omiljena i kao vlogging i streaming kamera. Jednostavnost korištenja i lijep, profesionalni izgled videa glavni su razlozi zašto je čest izbor za brojne vlogere, edukatore i poslovne ljude.

Što mi treba prije nego počnem live prijenos sa Sigmom fp?

Počnimo s time što nije potrebno: skupi video input uređaji, mnoštvo kablova i napredni softver. SIGMA fp s računalom se spaja jednostavno: putem običnog USB-C kabela. Kako postavke videa kao što je frame rate, brzina zatvarača ili f-stop ostaju zaključane tijekom snimanja, preporučujemo da ih podesite prije nego spojite Sigmu fp s računalom. Zbog stabilnosti vašeg tripoda, preporučujemo da odaberete i željenu žarišnu duljinu prije spajanja, ako koristite zoom objektiv.

Kad smo kod objektiva – koji je najbolje koristiti? Općenito, značajan dio korisnika kupuje Sigmu fp u kitu sa SIGMA 45mm F2.8 DG DN Contemporary objektivom. Ovaj standardni, prime objektiv s nešto plićim dubinskim poljem oštrine omogućuje lijepo zamućenje pozadine. Zahvaljujući svojoj kompaktnosti, lako ga je i balansirati na tripodu. Za dio publike koji preferira širokokutne objektive kako bi dobili što šire polje ili pokazali pozadinu, popularan izbor je SIGMA 14-24mm F2.8 DG DN Art, koji je posebno kreiran za full-frame mirrorless fotoaparate. Zbog svoje Art kvalitete slike, izvrsno će se prilagoditi i najzahtjevnijim profesionalcima.

Kako se SIGMA fp spaja s vašim omiljenim streaming servisom

Nikakav komplicirani video input uređaj nije potreban za spajanje Sigme fp na računalo, pa tako ni softver. Potrebno je samo odabrati CINE na gornjoj sklopki, zatim “System” izbornik u podešavanjima fp-a te odabrati “USB Settings” i potom “Video Class (UVC)” opciju. Tako će računalo prepoznati da se radi o audio-video uređaju, umjesto da pristupi SD kartici na fotoaparatu.

Ako želite prenositi uživo putem YouTubea, sve što je potrebno jest odabrati “Pokreni emitiranje uživo”, upaliti fp, unijeti naslov i spremni ste! Slično je i s Facebook Live opcijom: odaberite Uživo na svom Facebook profilu ili stranici, u podešavanjima odaberite kameru, unesite druge informacije i spremni ste krenuti. Slično je i s konferencijskim softverom poput Zooma ili Skypea. Mnogi vole koristiti softver poput OBS-a, koji je besplatan i jednostavan za korištenje, a omogućuje dodatna podešavanja, kao što je dodavanje svog logotipa u kutu ekrana i slično. Uz to, preko njega možete riješiti i poteškoću s kašnjenjem videa u odnosu na audio kod pojedinih streaming servisa.

Neki praktični savjeti: kako da SIGMA fp bude ultimativni streaming i vlogging alat

Ako tek otkrivate svijet prijenosa uživo ili konferencijskih poziva, bit će važno da posvetite pozornost i audio komponenti. Kvalitetan lavalier mikrofon bit će izvrstan izbor za poboljšanje kvalitete zvuka. SIGMA fp automatski prilagođava glasnoću audio ulaza, tako da ne morate brinuti jeste li odabrali pravu postavku mikrofona. Preporučujemo i da koristite stolni (tabletop) tripod, čime možete osigurati da vas SIGMA fp snima u visini lica. To je idealna perspektiva za prirodan i profesionalan izgled.

Baterija na Sigmi trajat će oko jedan sat i deset minuta prilikom prijenosa uživo. Ako to nije dovoljno, SIGMA u ponudi ima i adapter preko kojeg možete spojiti fotoaparat izravno na izvor struje. Preporučujemo i da obratite pozornost na osvjetljenje u prostoru u kojem se nalazite, kako bi vaše lice bilo ravnomjerno osvijetljeno. Prije samog prijenosa ili konferencije, možete podesiti balans bijele i picture profile u postavkama uređaja. Zbog kvalitete internetske veze i povremenog pada kvalitete prijenosa, korisno je povećati Contrast, Sharpness i Saturation u postavkama na +2 ili +3 za najbolje rezultate.

Sigurni smo da će SIGMA fp dati izvrsne rezultate ne samo u streamingu ili videokonferencijama, već da ćete je poslije rado koristiti i za svoje video projekte, fotografski studio ili kao malog, ali moćnog pratitelja na putovanjima.

Podijelite s drugima: