fbpx

Čak 4 SIGMA laureata na ovogodišnjim TIPA nagradama!

TIPA nagrade za 2021.

Čak 4 SIGMA laureata na ovogodišnjim TIPA nagradama!

SIGMA sa zadovoljstvom objavljuje kako su, nakon prošlogodišnja tri laureata, ove godine čak četiri SIGMA proizvoda osvojila prestižne TIPA nagrade za 2021. Među njima je jedan fotoaparat, i čak tri različita SIGMA objektiva. Znakovito je da niti jedan proizvođač fotoaparata i objektiva nije osvojio više nagrada. Time je SIGMA potvrdila svoju kvalitetu i usklađenost sa zahtjevima različitih korisnika. No, najprije, provjerimo zašto su TIPA nagrade toliko posebne!

TIPA nagrade za 2021. godinu: prestižni odabir stručnjaka

TIPA, ili Technical Image Press Association (Novinarsko tehničko udruženje za fotografiju), nastala je 1991. godine. Pokriva čitav niz različitih fotografskih niša, uključujući profesionalnu, poslovnu, umjetničku i potrošačku. Panel stručnjaka koji dodjeljuje ove svjetske nagrade sabran je iz različitih zemalja diljem svijeta. Oni rade isključivo za stručne časopise i web portale te imaju vrhunsku profesionalnu reputaciju. Upravo zato TIPA nagrade imaju značajnu težinu među fotografskom publikom.

SIGMA fp L: Best Photo/Video Camera Advanced

TIPA opisuje fp L sljedećim riječima: “Poput svestranog timskog igrača koji može igrati bilo koju poziciju na terenu, kompaktni SIGMA fp L može se nositi s gotovo svim vizualnim zadacima koji se pred nju stavljaju. Ova digitalna mirrorless kamera uključuje full-frame senzor od 61MP, koji može isporučiti 12- ili 14-bitne RAW (DNG) datoteke i/ili JPEG-ove u širokom rasponu omjera, uz nekoliko UHD 4K video formata, sve uz linearni PCM zvuk i do 2 sata neprekidnog snimanja. Video mogućnosti uključuju podršku za izvoz tri vrste RAW formata na vanjske snimače preko HDMI-ja i kontrolu preko gimbala.” Mi možemo samo dodati kako nismo sumnjali da će i stručna javnost prepoznati svestranost ove male, ali moćne kamere za sladokusce.

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary: Best Ultra-Telephoto Zoom Lens

Da je ova SIGMA izvrstan izbor za L-mount i E-mount u ultratelefoto rasponu, potvrdio je i panel TIPA nagrada. Organizatori su o ovom svestranom objektivu rekli sljedeće: “Lagan (1135 g za L-mount), posebno izoliran, i kompaktan za svoj raspon (197.2 mm za L-mount), ovaj novoosmišljeni objektiv potpuno iskorištava Sigmin know-how u korištenju ultra telefoto raspona na mirrorless tehnologiju fotoaparata (E-mount i L-mount). Dijafragma s 9 oštrica pojačava bokeh, i osobito je uzbudljiv na postavkama za dulje žarišne daljine. Koračni motor u objektivu optimiziran je za autofokus s pomakom faze i kontrastni autofokus, tako da je optimizirana i tehnologija praćenja očiju. A tu je i 4-koračni sustav za optičku stabilizaciju koji proširuje mogućnosti fotografiranja u izazovnim svjetlosnim uvjetima.”

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art: Best Portrait Lens

Omiljeni portretni objektiv predstavljen je prošlog ljeta, kao veliko iznenađenje, promptno zadobivši naklonost korisnika na obje dostupne platforme. SIGMA je iskoristila sve lekcije iz beskompromisnog SIGMA 85mm F1.4 DG HSM Art objektiva. Transformirala ga je u kompaktni i optički izvrsni objektiv za full-frame mirrorless fotoaparate. TIPA je svoj odabir pojasnila ovim riječima: “Usmjeren izravno na profesionalce i entuzijaste unutar portretne fotografije i lijepe umjetnosti, SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art ima značajke koje izgledaju poput liste želja za portretni objektiv. Prvi je, naravno, potencijal za bokeh i druge prednosti pojačanog optičkog pozadinskog efekta za portrete i subjekte u prirodi.

Nadalje, SIGMA je posvetila posebnu pozornost postizanju optimalnih rezultata kod svakog otvora blende, a osobito maksimalnog. Ovaj objektiv sadrži impresivnu kolekciju stakla visokog indeksa refrakcije, pet specijalnih niskodisperzijskih elemenata (SLD) i asferičnu leću, koji rezultiraju izostankom poremećaja boja i neugodnih efekata pozadinskog svjetla, zatim oštrinom od središta do ruba te jedinstvenom pojavom. Brojne kontrole i funkcije objektiva čine ga dobrim izborom za foto i video zahtjeve.”

SIGMA 105mm F2.8 DG DN MACRO Art: Best Macro Lens

“SIGMA 105mm F2.8 DG DN MACRO Art objektiv ispunjava sve kriterije s liste želja close-up fotografa: maksimalni otvor blende od F2.8, minimalna žarišna razdaljina od 29,5 cm, maksimalno uvećanje od 1:1 te zaokružena dijafragma od 9 oštrica, što sve zajedno pruža raznovrsnost u prikazu bilo kojeg subjekta te, osobito, potencijal za uzbudljiv bokeh efekt. Kako se značajan dio posla u makro fotografiji obavlja vani, premaz koji odbija ulja i vodu štiti od vremenskih neprilika. Brojne kontrole na objektivu (prekidač za zaključavanje fokusnog prstena, AFL gumb te prekidač za isključivanje klika pri okretanju fokusnog prstena za tišinu pri snimanju videa) povećavaju kreativne i praktične prednosti koje ovaj objektiv pruža”, napisao je žiri. Ova nagrada samo je potvrda onoga što su već prepoznali fotografi diljem svijeta. Dakle, ako razmišljate o svom sljedećem makro objektivu za E-mount ili L-mount, potražite ga kod ovlaštenih SIGMA trgovaca!

Podijelite s drugima: