fbpx

Kako napreduje razvoj novog SIGMA troslojnog senzora?

Novi SIGMA troslojni senzor
Kategorija: Novosti Oznake: , ,

Kako napreduje razvoj novog SIGMA troslojnog senzora?

Nakon prošlogodišnjeg obraćanja javnosti o izazovima razvoja Foveon X3 senzora, SIGMA se ponovno obraća svojim korisnicima. Novosti su vezane uz dugoočekivani full-frame fotoaparat koji bi koristio revolucionarni novi SIGMA troslojni senzor. Podsjetimo, svaki od tri sloja ima drukčiju fotoosjetljivost, odnosno osjetljiv je na drukčije valne duljine. U praksi, Sigmini Foveon senzori su poznati po jedinstvenom i osobito lijepom renderiranju boja.

Dva desetljeća od prvog SIGMA fotoaparata s Foveon X3 senzorom

Ove godine se, osim toga, navršilo točno dva desetljeća od prvog SIGMA fotoaparata s Foveon X3 senzorom. Dosad su svi Foveon senzori bili APS-C formata, pa je izazov razvoja modernog full-frame Foveon senzora i dalje pred Sigminim inženjerima. Direktor SIGMA korporacije, g. Kazuto Yamaki, vođen načelom transparentnosti ponovno se obratio korisnicima i ljubiteljima SIGMA proizvoda pismom kojeg prenosimo u cijelosti:

“Dragi SIGMA korisnici,

prije svega, hvala vam na vašoj stalnoj podršci i interesu za naše proizvode.

SIGMA bi željela podijeliti s vama podijeliti stanje razvoja troslojnog senzora od veljače 2022. uz sljedeće:

Razvoj troslojnog senzora slike je trenutno u tijeku, uz snažno vodstvo Sigmine uprave te u suradnji s istraživačkim institutima u Japanu.

Novi SIGMA troslojni senzor: razvojni napredak

Faze razvoja se mogu ugrubo podijeliti ovako:

  • Prva faza: uzastopne simulacije dizajna nove troslojne strukture, kako bi se potvrdilo da će funkcionirati onako kako je predviđeno.
  • Druga faza: evaluacija prototipa korištenjem malenog senzora slike s jednakom veličinom piksela kao konačni proizvod, no sa smanjenim ukupnim brojem piksela, kako bi se potvrdile performanse senzora slike u praksi.
  • Treća faza: konačna evaluacija prototipa korištenjem senzora slike pune veličine te jednakih specifikacija kao i masovni proizvod, uključujući analogno-digitalni konverter i drugo.

Vjerujemo kako su ove tri faze nužne u razvoju, i trenutno smo u procesu kreiranja prototipnog senzora za drugu fazu.

Na temelju rezultata evaluacije prototipnog senzora, odlučit ćemo hoćemo li nastaviti s trećom fazom, ili ćemo pregledati podatke o dizajnu i ponovno izraditi prototip za drugu fazu. Kad nastavimo s trećom fazom, provjerit ćemo je li senzor spreman za masovnu proizvodnju preko istraživačkih instituta i dobavljača, a temeljem rezultata evaluacije. Tad ćemo donijeti konačnu odluku o tome hoćemo li masovno proizvesti senzor slike.

Premda nismo došli do faze gdje možemo najaviti konkretan vremenski okvir za masovnu proizvodnju senzora slike, odlučni smo u namjeri da damo sve od sebe kako bismo proizveli fotoaparat koji će istinski usrećiti naše kupce koji ga iščekuju, i to što je prije moguće.

Još jednom, koristim priliku da vam svima zahvalim za vašu stalnu podršku Sigmi.

Nastavit ćemo stremiti tehnološkom razvoju kojim ćemo ispuniti vaša očekivanja i opravdati vaše povjerenje.

Kazuto Yamaki

izvršni direktor, SIGMA Corporation”

Podijelite s drugima: