fbpx

Veliko pojačanje u mirrorless Art liniji: povratak pedesetice

SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art
Kategorija: Novosti Oznake: , , ,

Veliko pojačanje u mirrorless Art liniji: povratak pedesetice

Zamislite da možete objediniti najviše optičke performanse, iznimno brzi autofokus i kompaktne dimenzije u jedan objektiv. SIGMA je zamišljala upravo to kad je pripremala posljednji novitet u Art liniji! Objektiv je to bez kojeg većina fotografa ne može zamisliti svoj rad, posebno zbog njegove sličnosti onome što vidi ljudsko oko. Tako je, nakon širokokutnih 20mm, 24mm i 35mm F1.4 Art objektiva za full-frame mirrorless fotoaparate te hvaljenog kratkog 85mm telefota s istim otvorom blende, Art linija upotpunjena i standardnom pedeseticom. Upoznajte novu SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art!

Najviši Art F1.4 standardi odsad i na standardnoj pedesetici

Art serija utemeljena je 2012., pa je već više od desetljeća oznaka najviših standarda optičke kvalitete: nova SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art nije iznimka. Ovaj objektiv u sebi skriva čak 14 optičkih elemenata pažljivo raspoređenih u 11 grupa. Od toga su 3 asferične leće i jedan SLD stakleni element niske disperzije. Dizajn objektiva tako učinkovito suzbija različite aberacije koje se ne mogu ispraviti unutar fotoaparata, kao što su astigmatizam ili zakrivljenost polja.

Unatoč velikom otvoru blende od F1.4, sagitalna koma je minimizirana tako da su najviše performanse vidljive čak i na rubovima slike. Dovoljno je reći da objektiv može oštro prikazati čak i najzahtjevnije noćne ili zvjezdane scene, i to s potpuno otvorenom blendom. Ljubiteljima portreta bit će važno što je bokeh efekt na ovom objektivu izrazito ugodan, uz prirodan, mekan izgled i vjernost boja.

Iznimno brz autofokus: iskoristite svaku priliku

SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art je prvi objektiv u Art liniji koji koristi najnoviji, iznimno brzi HLA linearni motor autofokusa. Zvuči poznato? Ova je tehnologija svoju premijeru doživjela na nedavno predstavljenom SIGMA 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS Sports objektivu kojeg karakterizira iznimno zahtjevan zoom raspon od čak 10x.

Samim time možete biti sigurni da će svoju brzinu i preciznost pokazati i na najnovijem prime Art objektivu, gdje je fokusni element jedna jedina dvostrana asferična leća. Uza sve to, automatsko je fokusiranje iznimno tiho, što će cijeniti oni koji pedeseticu namjeravaju koristiti za snimanje videa ili fotografiranje događaja.

SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art manja i lakša od prethodnika

Jedan od prioriteta u razvoju ovog objektiva bilo je smanjenje veličine tijela objektiva, kroz smanjenje težine fokusne leće i optimizaciju unutarnjeg mehanizma. To je postignuto bez kompromitiranja “maksimalnog naglaska na optičke performanse”, koji krasi cijelu SIGMA Art liniju. Sigmini inženjeri uspjeli su dodatno unaprijediti performanse i istovremeno reducirati dimenzije objektiva, čime on koristi sve prednosti i mogućnosti najmodernijih full-frame mirrorless fotoaparata visoke rezolucije.

Široka paleta funkcionalnosti uz vrhunsku kvalitetu izrade

Već i prvi pogled na najnoviji SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art daje naslutiti da je namijenjen najzahtjevnijim fotografima koji visoko cijene dobru ergonomiju i prilagodljivost. Uz standardni prekidač za promjenu načina fokusiranja (AF/MF), tu je i prekidač za uključivanje klika prstena za otvor blende te prekidač za zaključavanje tog prstena u određenoj poziciji. Dodatnom AFL gumbu može se pridružiti bilo koja funkcija s tijela fotoaparata.

Fokusni prsten okreće se s primjerenom responzivnošću, a prsten za otvor blende ima ujednačene razmake između oznaka za intuitivno korištenje. Struktura objektiva otporna je na prašinu i zapljuskivanje, dok prednji element ima premaz koji odbija vodu i ulja. To ga, uz njegovu laku prenosivost i male dimenzije, čini prikladnim za najrazličitija okruženja. Na koncu, ovaj objektiv karakterizira i poznata, vrhunska Made in Aizu kvaliteta izrade. Svaka SIGMA osmišljena je, izrađena i testirana u Sigminoj jedinoj tvornici u Japanu.

Kako SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art može postati dio mog fotografskog arsenala?

Ovaj će objektiv biti dostupan od kraja veljače, i to po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 979 eura kod ovlaštenih SIGMA trgovaca. Više detalja o objektivu možete saznati od izvršnog direktora Sigme, g. Kazuta Yamakija, u video predstavljanju ispod.

Podijelite s drugima: