fbpx

Naslijeđe fotografa Josipa Pelikana: reportaža iz Celja

Pelikanov dan
Kategorija: Događaji Oznake: , , ,

Naslijeđe fotografa Josipa Pelikana: reportaža iz Celja

Prošlog nas je vikenda, točnije 11. rujna, put naveo do Celja, gdje se održao dan posvećen fotografskom majstoru Josipu Pelikanu (1885.-1977.). Svojevrstan hommage njegovoj šezdesetogodišnjoj karijeri naziva se Pelikanov dan, i održava u Fotokući Pelikan, pravom kulturnom spomeniku s prostorom za izložbe i razna događanja. U njoj se nalazi i njegov slavni foto studio, koji je bio jedan od nekolicine koji su radili isključivo s prirodnim svjetlom u to vrijeme. Zanimljive radionice, prekrasan stari atelje i brojnost fotografskih entuzijasta obećavali su nam lijepo subotnje druženje. Tako je i bilo!

Pelikanov dan

Pravo vrijeme za Pelikanov dan

Pelikanov dan je otvoren susretom u atriju ispred staklenog ateljea u 10 sati, gdje se okupilo više od 200 posjetitelja iz svih krajeva Slovenije, ali i okolnih zemalja. Uslijedile su dvije radionice. Prvu, travel photography radionicu, vodila je renomirana fotografkinja i Sigma korisnica Andreja Ravnak. Pristigle je fotografe provela kroz sam centar Celja, gdje su mogli isprobati neke savjete iz prakse, kao i različitu opremu, uključujući Sigma objektive.

Pelikanov atelje

Drugu je radionicu vodio majstor portretist Stane Jerčič. Ona je održana u starom foto studiju Josipa Pelikana, jedinstvenog po tome što je studio s prirodnim svjetlom. Osim toga, studio je posebno upečatljiv i po starim 18×24 kamerama i objektivima koji su stajali na starim tronošcima. Zbog velikog interesa, radionica je održana više puta, jer prostor nije mogao primiti više od desetak ljudi. Oduševljenje se moglo gotovo opipati! Poslužilo nas je i zaista lijepo vrijeme, kao stvoreno za ovakav događaj.

Od Sigme se teško rastaje…

Okupilo se mnogo različitih zaljubljenika u fotografiju, od hobista i entuzijasta do dugogodišnjih profesionalaca. I to je ono što ga je učinilo lijepim. Razmijenila su se mnoga zanimljiva iskustva i stvorila nova prijateljstva, a možda i partnerstva. Moglo se osjetiti kako su Pelikanov entuzijazam i naslijeđe još itekako živi.

Sigmin korisnik
Fotografija nema granica: gospodin slijeva, premda ne može fotografirati svojim rukama, fotografira – ustima!

Posjetitelji su imali priliku okušati tridesetak Sigma demo objektiva, saznati nešto više o njima i dobiti savjete profesionalaca. Većina objektiva je odmah nestala s našeg stola, za vrijeme održavanja radionica. Poslije događaja, fotografima je bilo vidljivo teško rastati se od njih! Razumijemo i zašto.

Foto kuća Pelikan

Podijelite s drugima: