fbpx

Novi SIGMA ultra telefoto objektiv je stigao!

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary

Novi SIGMA ultra telefoto objektiv je stigao!

Novi, peti DG DN objektiv za full-frame mirrorless aparate je stigao! Nakon dva prime objektiva, 35mm F1.2 Art i 45mm F2.8 Contemporary te dva zooma, 14-24mm F2.8 Art i 24-70mm F2.8 Art, SIGMA je predstavila i 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary. Znalci će prepoznati da se radi o ultra telefoto objektivu iz kompaktne i optički napredne Contemporary serije za full-frame mirrorrless fotoaparate, s optičkom stabilizacijom (OS). Što nam donosi ovaj uzbudljivi novitet, i s kojim će se fotoaparatima slagati?

Vrhunska tehnologija za trajnost i smanjenje mase

Pravi materijali na pravom mjestu: u tome je ključ. Višedesetljetno iskustvo koje SIGMA ima s ultra telefoto prime i zoom objektivima utjelovljeno je u beskompromisnom tijelu objektiva koje spaja fantastične optičke performanse s kompaktnošću i malom masom za svoju klasu. Ovakva kombinacija nije bila moguća kod objektiva dizajniranih za DSLR fotoaparate. Uz to, snažan efekt kompresije i razina bokeh efekta nude novu perspektivu u korištenju vašeg mirrorless fotoaparata.

Koračni motor s novim algoritmom je optimiziran za dvije vrste autofokusa, s detekcijom faznog pomaka i detekcijom kontrasta. Time je korištenje video ili eye-tracking autofokusa veoma glatko i precizno. Unutar tijela objektiva nalaze se čak 22 optička elementa u 16 grupa. Oni sadrže jedno FLD i četiri SLD niskodisperzijska stakla, za učinkovitu korekciju aberacija i distorzija. To omogućuje vrhunske optičke karakteristike na svim žarišnim duljinama te se postiže ujednačena kvalitetu slike od sredine pa sve do rubova.

Snažna optička stabilizacija od četiri koraka iznimno je korisna na objektivu ovakvog dometa, a AFL programabilna tipka doprinosi praktičnosti i jednostavnosti korištenja. Na tijelu objektiva nalazi se i tipka limitatora fokusa, kojom se optimizira raspon autofokusiranja. Zoom se može, osim zoom prstenom, prilagoditi i izduživanjem tijela objektiva, što može biti korisno kad je potrebno brzo prilagoditi žarišnu duljinu.

Kompatibilnost sa SIGMA dodacima za više funkcionalnosti

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary kompatibilan je s telekonverterima TC-1411 i TC-2011 (dostupni dodatno, samo za L-mount), čime se efektivna žarišna duljina može povećati sve do 800mm. Pritom je funkcija autofokusa očuvana. Uz to, može se dodatno naručiti i s Arca-Swiss kompatibilnim dodatkom za tripod. Spoj objektiva s tripodom načinjen je od magnezijeve legure za iznimnu čvrstoću i trajnost.

Objektiv se može spojiti i sa SIGMA USB Dockom UD-11 za L-mount, koji je novorazvijen posebno za mirrorless fotoaparate. Njime možete prilagoditi rad fokusa i druge postavke preko SIGMA Optimization Pro softvera, a u budućnosti i ažurirati firmware objektiva. Sam objektiv dolazi u L-mount i E-mount obliku te je tako kompatibilan s nizom fotoaparata renominiranih proizvođača, kao što su SIGMA, Leica, Panasonic i Sony.

Kome je namijenjena SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary?

S obzirom na to da su vlasnici L-mount i E-mount objektiva dosad imali relativno skroman izbor što se tiče ultra telefoto objektiva, ovaj zoom razvijen je za njih. Koristi prednosti full-frame mirrorless fotoaparata: visoku rezoluciju, manje dimenzije i nove tehnologije. SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary tako otvara nove horizonte te je podjednako atraktivna entuzijastima, koji žele iskusiti efekt kompresije i performanse ove vrste objektiva, ali i profesionalcima koji traže rješenja vrhunskih optičkih performansi.

Preporučena maloprodajna cijena Sigme 100-400 F5-6.3 DG DN OS Contemporary je 7.567 kuna. Više detalja objavit ćemo uskoro, a video s predstavljanja možete pogledati niže.

Podijelite s drugima: