fbpx

Novo ruho legendarne tridesetpetice: SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art

SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art

Novo ruho legendarne tridesetpetice: SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art

Prvi Art objektiv koji je SIGMA stvorila bio je nešto posebno. Predstavljena 2012., SIGMA 35mm F1.4 DG HSM Art označila je revoluciju zbog svojih iznimnih optičkih performansi, daleko iznad svih ostalih u svojoj klasi. Mnogi su fotografi ostali osupnuti mogućnostima koje im je ovaj objektiv pružao kad je bio uparen s fotoaparatima vrlo visoke rezolucije. Još i danas, ovaj je objektiv jedan od najboljih u klasi i vrlo popularan u Sigminoj ponudi. No, nakon gotovo čitavog desetljeća, došlo je vrijeme za poseban objektiv za mirrorless fotoaparate, koji će ponuditi vrhunske performanse za moderna L-mount i E-mount tijela: predstavljena je SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art.

Unaprijeđene optičke performanse

Kako bi se dodatno unaprijedile optičke performanse nove tridesetpetice, korišteni su najnapredniji optički elementi. Tim koji ju je dizajnirao istovjetan je onome koji je radio na hvaljenom SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art objektivu. Zamjetno je kako su, u usporedbi sa starom tridesetpeticom koja blista u središtu slike, rezultati dodatno poboljšani i na periferiji. Posebna je pozornost posvećena korekciji longitudinalne kromatske aberacije, odnosno iskrivljenju boja. Fotografima je ona poznata kao pojava ljubičaste boje na rubovima predmeta, osobito na svijetloj pozadini, i teško ju je popraviti u postprodukciji. Nova SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art je zato iznimno učinkovita u njenom suzbijanju.

Još mekši i privlačniji bokeh

Pozornost je posvećena i smanjenju ghostinga, pri čemu je tim specijalista radio s optičkim inženjerima kako bi se izbjegli neugodni odbljesci unutar slike. Osim toga, napredak je postignut u suzbijanju sagitalne kome. Ona je posebno vidljiva u astrofotografiji, gdje zvijezde ili objekti na rubovima kadra pri velikom otvoru blende postaju izduženi poput repova kometa. No, neće samo ljubitelji zvjezdanog neba biti na dobitku: ovaj napredak je ujedno učinio i bokeh još mekšim i privlačnijim. Tako će portreti s novom Sigmom uz veliki F1.4 otvor blende biti iznimno atraktivni.

SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art: kompaktnost i kvaliteta

Zahvaljujući mogućnostima koje pružaju full-frame mirrorless fotoaparati i iskustvima iz dizajna drugih mirrorless objektiva, nova je SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art gotovo 10 mm kraća i nešto uža od prethodnice. K tome je, uz sva poboljšanja, više no 100 grama lakša i teži samo 645 grama. U tome je ključna bila proizvodnja svih dijelova uz iznimno niske tolerancije te pridržavanje najviših standarda kontrole kvalitete.

Brz i precizan autofokus te napredno upravljanje postavkama

Kod novih, naprednih mirrorless tijela važan je brz i pouzdan autofokus. SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art ima samo jedan optički element koji kontrolira fokusiranje, što je omogućilo da jedinica za fokusiranje bude vrlo lagana i brza. Neovisno o tome fotografirate li snapshotove ili snimate video, autofokus će biti tih i precizan. Fokusne postavke možete mijenjati i preko zasebnog prekidača na objektivu, ili koristiti AFL gumb za zaključavanje fokusa, koji se može programirati i za druge funkcije.

Tijelo objektiva ima i prsten za otvor blende koji se može namjestiti na automatski način rada ili određenu F-vrijednost. Tu su i dodatni prekidači za zaključavanje položaja prstena za otvor blende te prekidač za uključivanje ili isključivanje klika pri okretanju prstena. Potonji će posebno cijeniti snimatelji videa. Konačno, tijelo objektiva otporno je na prašinu i zapljuskivanje, a prednji element ima premaz koji odbija ulja i vodu.

Odaberite svoju tridesetpeticu: nećete pogriješiti!

Za razliku od uzrečice iz poznate videoigre, u odabiru svoje nove SIGMA tridesetpetice jednostavno ne možete pogriješiti. Za one kojima je potrebno iznimno plitko dubinsko polje oštrine, preporučujemo SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art. Onima koji preferiraju iznimno kompaktne dimenzije idealna će biti SIGMA 35mm F2 DG DN Contemporary. A za sve one koji trebaju oboje: i kompaktno tijelo i vrhunske performanse, tu je nova SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art. Na našem će tržištu biti dostupna od svibnja, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 6450,00 kn.

 

Podijelite s drugima: