fbpx

Novo: predstavljena nova SIGMA fp kamera i tri nova objektiva


Novo: predstavljena nova SIGMA fp kamera i tri nova objektiva

SIGMA je 11. srpnja ove godine predstavila čak četiri nova proizvoda. Od toga je jedan fotoaparat, SIGMA fp, i tri objektiva: 14-24mm F2.8 DG DN Art, 35mm F1.2 DG DN Art i 45mm F2.8 DG DN Contemporary. Ukratko ćemo predstaviti sve uzbudljive novosti koje ovi pažljivo osmišljeni noviteti nude svim profesionalcima i entuzijastima.

SIGMA fp – najmanji i najlakši mirrorless full-frame fotoaparat na svijetu

U svijetu snimanja i stvaranja umjetnosti događaju se radikalne promjene. SIGMA se zapitala: koja je inherentna vrijednost digitalnog fotoaparata? Rezultat je novi fp fotoaparat, koji preispituje ustaljene dogme i u potpunosti se prilagođava korisniku. Kod razvoja fotoaparata, SIGMA se koncentrirala na tri važne stavke: laka prenosivost, skalabilnost u uparivanju s različitim objektivima i dodacima te jednostavno prebacivanje između fotografiranja i snimanja preko visokointuitivnog korisničkog sučelja.

Novi SIGMA fp fotoaparat teži samo 370 grama bez baterije i kartica, i dimenzija je 112.6×69.9×45.3mm. Koristi 35mm full-frame Bayer senzor s efektivnih 24.6 megapiksela za visokokvalitetne fotografije. Prekriven lijevanom legurom aluminija sprijeda i straga, otporan je i pogodan za različita okruženja, uz otpornost na prašinu i zapljuskivanje. Korisnik tako ima veliku slobodu u korištenju fotoaparata, bez obzira na to kamo pošao i koliko dugo snimao. Nova SIGMA fp bit će dostupan u prodaji tijekom jeseni, o čemu ćemo detaljnije izvijestiti.

SIGMA 14-24 F2.8 DG DN Art – širokokutni zoom objektiv za full-frame mirrorless fotoaparate

SIGMA 14-24mm F2.8 Art

Jednostavno, ovaj će objektiv biti omiljeni izbor astrofotografa. Omogućuje fotografije iznimno visoke rezolucije te sadrži staklene elemente niskog odbljeska s NPC-om (Nano Porous Coating – Nano Porozni Premaz). Mnogi fotografi vole koristiti nisku osjetljivost da minimaliziraju šum koliko je god moguće. Osobito kod fotografiranja zvjezdanog neba, svijetli širokokutni objektivi su čest odabir jer mogu učinkovito prikupljati slabo svjetlo. SIGMA 14-24mm F2.8 DG DN Art je razvijen kao ultimativni širokokutni zoom objektiv velikog promjera, kroz optimizaciju standardnih specifikacija za fotografiranje zvjezdanog neba specijalno za full-frame mirrorless fotoaparate.

U ovom se objektivu kombinira jedan FLD stakleni element i pet SLD staklenih elemenata kako bi se suzbila kromatska aberacija prema rubovima okvira. Objektiv je dizajniran da bude manje osjetljiv na snažno upadno svjetlo, kao što je pozadinsko svjetlo. Tri asferične leće, uključujući i asferičnu leću pri površini, koriste se kako bi se učinkovito minimalizirala coma i postigli iznimni rezultati.

Posebni višeslojni premaz je kombiniran s novorazvijenim nano poroznim premazom. Ta Sigmina nova tehnologija premaza zove se NPC (nano porozni premaz) te sadrži poroznu siliku kao materijal za premazivanje. Sloj porozne silike ima nano-rupice sa zrakom, što omogućuje veliko smanjenje indeksa refrakcije. Time se refleksija smanjuje mnogo više nego kod konvencionalnih antirefleksijskih premaza. Rezultat je puno veća kvaliteta i jasnoća slike.

SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art – vrhunska kvaliteta slike neovisno o tome snimate li video ili fotografije

SIGMA 35mm F1.2 Art

Sa sve većim brojem mirrorless fotoaparata, rastu i očekivanja od objektiva koji se mogu koristiti s full-frame mirrorless fotoaparatima visokih performansi. Zato je tu prvi 35mm F1.2 objektiv s autofokusom na svijetu,s L-mountom i Sony E-mountom. Tri SLD staklena elementa i tri asferične leće, uključujući i dvostranu asferičnu leću, optimalno su raspoređeni unutar objektiva sa 17 elemenata u 12 grupa. Na taj način se iskorištava funkcija korekcije unutar fotoaparata kako bi se uklonile distorzije i periferno osvjetljenje. Korištene tehnologije omogućuju korekcije različitih aberacija koje se teško mogu ispraviti u naknadnoj obradi, i omogućuju nevjerojatnu rezoluciju koja može premašiti 50 milijuna piksela.

Kod fotografiranja s autofokusom, veliki HSM (Hyper Sonic Motor) omogućuje ugodno korištenje za F1.2 objektiv velikog promjera. HSM pruža željeni moment koji je potreban za pogon grupe leća. Kod manualnog fokusa, fokusnim prstenom se upravlja preko focus-by-wire sustava s optimiziranim podešavanjem momenta koji odgovara na fine pokrete fotografa. Funkcija za uklanjanje klikova omogućuje neometano korištenje koje je posebno prikladno za snimanje videa. Uza sve to, objektiv ima strukturu otpornu na prašinu i zapljuskivanje te premaz koji odbija vodu i ulje na prednjoj površini, što omogućuje jednostavnije korištenje u različitim uvjetima.

SIGMA 45mm F2.8 DG DN Contemporary – prime objektiv s prekrasnim bokehom i preciznim, brzim autofokusom

SIGMA 45mm F2.8 Contemporary

Contemporary linija traži najbolju ravnotežu kod objektiva za svakodnevnu upotrebu: takav je i 45mm F2.8 DG DN, koji je jednostavan za transport, ima visoke optičke performanse i prvi je objektiv u liniji namijenjen sve popularnijim full-frame mirrorless fotoaparatima.

Sferna se aberacija kontrolirala tako da se osigura ne samo veliki bokeh ispred i iza subjekta, već i stražnji bokeh blizu područja fokusa kako bi se stvorio gradijent prema mekoj zamućenosti. Ovaj objektiv omekšava periferiju zamućenih fotografija, sprječavajući tzv. double-line bokeh i pojačavajući trodimenzionalni dojam subjekta. Uz to, minimalna žarišna daljina od 24 cm omogućuje brze fotografije “iz ruke” koristeći prednost kuta gledanja.

Ovaj objektiv ima brz, tih i ugodan autofokus te podržava prepoznavanje očiju/lica, kao i video autofokus. Dizajn uzima u obzir potrebu manualnog fokusiranja s prstenom koji ima odgovarajući moment za jednostavno korištenje. Materijali koji su korišteni su izdržljivi i trajni, a mount ima strukturu za zaštitu od prašine i zapljuskivanja. Sve je na ovom objektivu podređeno tome da olakša svakodnevno korištenje u najrazličitijim uvjetima, uz neprikosnovenu japansku kvalitetu – Made in Aizu.

Podijelite s drugima: