fbpx

Proljeće objektiva: SIGMA predstavila čak tri prime noviteta

Prime objektivi SIGMA

Proljeće objektiva: SIGMA predstavila čak tri prime noviteta

Proljeće nam donosi puno novih boja, sunčanih sati i mogućnosti boravka u prirodi. Kako bismo mogli zabilježiti svoja iskustva gdje god pošli, SIGMA je predstavila čak tri kompaktna noviteta. Dva su namijenjena full-frame mirrorless fotoaparatima: SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary i SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary. Tu je i dugoočekivani dodatak APS-C trojcu s velikim otvorom blende: SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary. Pogledajmo što nam donose novi prime objektivi!

SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary: široki kut, a male dimenzije

Otvoreni horizonti trebaju širok pogled koji ih može obuhvatiti. Zato je stvorena SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary s iznimno širokim kutom gledanja od 103,7 stupnjeva. Zahvaljujući iznimno skromnim dimenzijama i težini od svega 225 grama, bez poteškoća ćete je nositi na svojoj sljedećoj avanturi. Minimalna fokusna udaljenost od samo 12 cm nudi širok spektar mogućnosti za close-up fotografije i zanimljive perspektive.

Sam objektiv se sastoji od dva SLD staklena elementa (sa specijalno niskom distorzijom) te tri asferične leće. Asferične leće su korištene i na prednjoj i stražnjoj optici, što pomaže smanjenju dimenzija i korekciji aberacija. Zato ovaj objektiv koristi malene filtere promjera 55mm, baš kao i brojni drugi SIGMA I series objektivi (24mm F3.5, 45mm F2.8 i 90mm F2.8 DG DN Contemporary).

Posebna konstrukcija objektiva pomaže u minimalizaciji odbljeska i ghostinga, koji je česta pojava na ultraširokim objektivima, te stvaranju jasnih fotografija u svim okolnostima. Napredna tehnologija proizvodnje Made in Aizu omogućuje najviše standarde u kvaliteti izrade. Oni su vidljivi u potpuno aluminijskom tijelu objektiva, robusnim prekidačima te precizno izrađenom fokusnom prstenu i prstenu za otvor blende.

SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary jedinstvena je u ponudi po svojim karakteristikama. No, ako trebate nešto uži kut i veći otvor blende, I serija nudi i SIGMA 20mm F2 DG DN Contemporary. Ovaj objektiv bit će dostupan za E-mount i L-mount mirrorless fotoaparate.

SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary: vrhunska kvaliteta izrade i male dimenzije na novoj pedesetici

Čini se kao da je još jučer SIGMA predstavila jednu pedeseticu, zar ne? No, ovaj put se ne radi o SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art objektivu, već kompaktnom SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary. Koje su razlike? Ponajprije u dimenzijama i maksimalnom otvoru blende. Slični su po beskompromisnoj Made in Aizu kvaliteti i vrhunskom optičkom dizajnu.

Nova SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary nudi plitko polje fokusa s F2 otvorom blende te prekrasan bokeh efekt, zahvaljujući dijafragmi s 9 oštrica. Ova popularna, klasična žarišna daljina idealna je za portrete i svakodnevno fotografiranje. Zato je velik naglasak u optičkom dizajnu stavljen na mekoću bokeh efekta te glatke tranzicije iz područja izvan fokusa prema područjima u fokusu. Isto tako, minimalizirani su i odbljesci i ghosting u uvjetima snažnog pozadinskog osvjetljenja kako bi se postigao vjeran kontrast.

Potpuno aluminijsko tijelo objektiva i kvaliteta izrade jamči da ćete ovaj objektiv moći koristiti dugi niz godina. Njegov tih koračni motor pruža brz i pouzdan autofokus za fotografiranje i video. A ako poželite ručno fokusirati, tu je AF/MF prekidač te prekrasno izrađeni fokusni prsten. Za potpunu kontrolu, tu je i prsten za otvor blende s mogućnošću automatskog načina.

Ovaj objektiv bit će dostupan za E-mount i L-mount mirrorless fotoaparate.

Veliki otvor blende s klasičnim 35mm lookom za APS-C: SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary

Vlasnici APS-C fotoaparata na E-mountu, L-mountu, EF-M mountu i X Mountu zasigurno su dobro upoznati sa Sigminim APS-C triom objektiva. Zahvaljujući velikom F1.4 otvoru blende i iznimnim optičkim karakteristikama, SIGMA 16mm F1.4 DC DN Contemporary, SIGMA 30mm F1.4 DC DN Contemporary i SIGMA 56mm F1.4 DC DN Contemporary donose vrhunske performanse uz izvrsnu vrijednost za novac na APS-C tijela.

Njihove žarišne duljine približno su jednake standardnim 24mm, 45mm i 85mm žarišnim duljinama na full-frame fotoaparatima. Nedostajao je samo onaj klasični 35mm look da bi se stvorio ultimativni kvartet u kojem se nalaze prime objektivi za svaku priliku. Nova SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary popunjava upravo ovu prazninu.

Njegov optički dizajn sastoji se od 13 elemenata u 10 grupa, od čega su 3 SLD (Special Low Dispersion) staklena elementa i dvije asferične leće. Oni su zaslužni za oštre i kontrastne fotografije te vrhunske performanse čak i s maksimalnim otvorom blende. Nadalje, veliki F1.4 otvor blende zaslužan je za dubok i ugodan bokeh efekt, uz dijafragmu s 9 oštrica. Korištene su i SIGMA tehnologije protiv odbljeska i ghostinga, uz zaštitu mounta od prašine i zapljuskivanja.

Unatoč tome, tijelo objektiva je iznimno kompaktno: težina je svedena na 340 grama, a duljina na 76,9 mm. Zato će ergonomija biti izvrsna čak i na laganim i malenim APS-C mirrorless fotoaparatima. Precizan autofokus zasluga je tihog i brzog koračnog motora, uz najmoderniji algoritam za iznimnu lakoću fotografiranja. Kvaliteta izrade je poznata Made in Aizu: iz jedine SIGMA tvornice u Japanu. Osim za E-mount i L-mount, ovaj objektiv bit će dostupan i za FUJIFILM X Mount.

Kad će biti dostupni ovi prime objektivi, i po kojoj cijeni?

Ovi prime objektivi bit će dostupni za narudžbu tijekom travnja. SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary imat će preporučenu maloprodajnu cijenu od 499 eura. Za SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary objektiv, preporučena maloprodajna cijena je 619 eura, a za SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary 699 eura. Sva tri objektiva moći će se registrirati i za produljeno jamstvo od dodatne tri godine.

Video s predstavljanja, u kojem je voditelj bio g. Kazuto Yamaki, izvršni direktor, možete pogledati ispod.

Podijelite s drugima: