fbpx

Revolucionarni širokokutni prime je stigao: SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je ultimativni objektiv za astrofotografiju

SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art

Revolucionarni širokokutni prime je stigao: SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je ultimativni objektiv za astrofotografiju

Što čini vrhunski objektiv za astrofotografiju? Ako ćemo se poslužiti opisom sa specijaliziranog portala Space.com, takav objektiv će imati “brzi maksimalni otvor blende kako bi propustio više svjetla prema senzoru, čak i od najslabijih zvijezda, zatim fantastičnu oštrinu od ruba do ruba te minimalnu kromatsku aberaciju”. Osim toga, idealno bi bilo da se radi o širokokutnom objektivu, koji može pokriti što veći dio neba. Do ovog trenutka, jasan favorit astrofotografa i prvi na listi ranije spomenutog portala bio je revolucionarni SIGMA 14mm F1.8 DG HSM Art, s velikim otvorom blende i fantastičnom oštrinom. No, sad je i on dobio nasljednika – i to kakvog!

SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art: prvi i jedini

Najnovija SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je prvi i jedini 14mm objektiv s F1.4 maksimalnim otvorom blende na svijetu. Njegov beskompromisan dizajn jamči vrhunske optičke rezultate. Niz prekidača, kontrola i dodataka omogućuje lakoću korištenja i u najtežim uvjetima noćnog snimanja, a jednako tako i kod pejzažne fotografije, arhitekture, interijera i portreta. Zahvaljujući čak 19 optičkih elemenata u 15 grupa, aberacije su iznimno dobro kontrolirane, a posebice sagitalna koma. Njenim suzbijanjem postiže se precizno renderiranje udaljenih točaka svjetlosti, kao što su zvijezde ili svjetla velegrada, od središta pa sve do krajnjih rubova slike. Performanse su postojane čak i pri maksimalnom otvoru blende.

Uz izvrsnu rezoluciju, moći ćete potpuno iskoristiti mogućnosti najmodernijih senzora na svom full-frame mirrorless fotoaparatu. Posebnim premazima i razmještajem elemenata, suzbijene su i druge neželjene pojave, poput ghostinga ili odbljesaka. Zato je slika iz ovog objektiva čista i jasna. Osobito je to važno kod jako širokih kuteva snimanja, gdje se izvori svjetlosti često pojavljuju u kadru. Za mekan i zaokružen bokeh te vjeran izgled udaljenih točki svjetlosti zaduženo je čak 11 oštrica blende. Uz velik otvor blende, to omogućuje prekrasne prikaze noćnog neba.

Fotografiranje noćnog neba jednostavnije no ikad

SIGMA je ovim jedinstvenim objektivom željela učiniti fotografiranje noćnog neba nezaboravnim iskustvom. Zato SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art donosi niz funkcionalnosti i dodataka koji će astrofotografima biti od velike pomoći.

Priključak za tripod

Ovaj objektiv ima težište bliže prednjem dijelu tijela. Zato uz njega dolazi priključak za tripod koji se može skinuti. Kompatibilan je s Arca-Swiss sustavom i omogućuje sigurno postavljanje na omiljeni tripod. Oblik priključka izveden je tako da ne smeta postavljanju grijača za objektiv.

MFL prekidač

Ovaj prekidač omogućuje zaključavanje manualnog fokusa na željenoj udaljenosti. Sprječava slučajno rukovanje fokusnim prstenom, što je posebno korisno kod fotografiranja s dugom ekspozicijom.

Držač grijača objektiva

Obrub na prednjem dijelu objektiva koji sprječava slučajno prodiranje grijača objektiva u kadar i vinjetiranje na rubovima slike. Odnosi se na prstenaste grijače objektiva koji se koriste na niskim temperaturama i služe sprječavanju kondenzacije unutar objektiva.

Stražnji držač filtera

Standardna oprema ovog objektiva je stražnji držač filtera, namijenjen umetanju drop-in filtera. Sadrži i mehanizam za zaključavanje, kako bi filter ostao na svom mjestu tijekom snimanja.

Poseban prednji poklopac s mehanizmom za zaključavanje i spremištem za filtere

Prednji poklopac ovog objektiva posebnog je dizajna. Uz mehanizam za zaključavanje, koji drži poklopac sigurno na mjestu, sadrži i dva mjesta za pohranu filtera. Posebno razvijen za SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art, ovaj poklopac štiti filtere od prljavštine i oštećenja u trenucima kad ih ne koristite.

Zajamčena Art kvaliteta

Premda je opremljen brojnim dodatnim funkcionalnostima, u svojoj srži, SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je pravi predstavnik glasovite Art linije. Tijelo objektiva je otporno na prašinu i zapljuskivanje, a prednji dio ima premaz koji odbija vodu i ulja, kako biste mogli nesmetano fotografirati u prirodi. Tu su i dijelovi od termalno stabilnog kompozita (TSC) i magnezija, za maksimalnu robusnost i kvalitetu izrade.

Rukovanje objektivom otkriva poznato SIGMA Art iskustvo: tu je prsten za reguliranje otvora blende, kao i AFL gumb, kojem se može pridružiti funkcija po želji. Najnoviji HLA autofokus, kojeg koristi i SIGMA 60-600mm F4.5-6.3 DG DN Sports te SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art, našao je mjesto i u četrnaestici. Uz iznimnu brzinu, tihi rad i visoku preciznost, pomoći će vam da maksimalno iskoristite mogućnosti objektiva kod portreta ili snapshota. Uz posljednje pojačanje u Art liniji, ljubitelji širokokutnih objektiva mogu birati između tri vrhunske SIGMA F1.4 opcije: 14mm, 20mm i 24mm.

Isporuke ovog objektiva počet će krajem lipnja. Bit će dostupan za E-mount i L-mount mirrorless fotoaparate po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1599 eura. Video s predstavljanja možete pronaći ispod.

Podijelite s drugima: